Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Înzestrarea armatei României şi situaţia de la Marea Neagră, discutate de ministrul Mihai Fifor cu omologul său american, James Mattis

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi elemente legate de programele de înzestrare a armatei sunt principalele teme discutate de ministrul român al Apărării cu omologul său american, James Mattis.

România a solicitat sprijin din partea Statelor Unite pentru un nou proiect pe care vrea să-l deruleze în cadrul NATO. Loara Ştefănescu a încercat să afle, de la ministrul Apărării, Mihai Fifor, care s-a aflat la Munchen, detalii despre noile iniţiative de securitate ale Bucureştiului.

Ministrul român al Apărării s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, James Mattis, la Bruxelles şi la Munchen, la Conferinţa internaţională de securitate. Lumea este atentă la modul în care derulăm programele de înzestrare, a declarat Mihai Fifor, pentru TVR.

Partenerii noştri au remarcat faptul că România a îndeplinit cele 3 condiţionalităţi pe care le are în NATO: alocă 2% din PIB pentru Apărare, pentru al doilea an, este prezentă în teatrele de operaţii cu 700 de militari şi îşi atinge ţintele de capabilităţi la care s-a angajat. Recent, Guvernul a aprobat proiectul privind achiziţia sistemelor americane de rachete HIMARS.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor: "Principala problemă pe care am abordat-o cu secretarul american al Apărării James Mattis a fost legată de ideea aceasta prin care am solicitat ca pe agenda summitului NATO să se găsească un punct distinct referitor la situaţia de la Marea Neagră. O a doua temă importantă a fost faptul că am solicitat sprijin din partea SUA pentru un proiect pe care România doreşte să-l deruleze. România s-a oferit să găzduiască unul dintre cele 3 comandamente pe care NATO urmează să le înfiinţeze. România poate fi un jucător extrem de important în momentul în care vom avea pe teritoriul ţării un comandament terestru. (n.r., întrebare: Înţeleg că l-aţi invitat şi în România?) I-am adresat invitaţia secretarului Mattis să viziteze România. M-a asigurat că în acest an cu siguranţă vom avea o vizită din partea domniei sale".

Similare