Romania La Zi

Începe preşedinţia Consiliului UE. De la 1 ianuarie, România va fi principalul mediator şi gestionar al dosarelor europene

Prima zi a anului marchează începutul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. România va deţine pentru prima dată de la aderare locul central în clubul european, fiind, pentru şase luni, principalul mediator şi gestionar al dosarelor europene. Amănunte despre ce înseamnă preşedinţia rotativă a Consiliului UE, în corespondenţa de la Lucian Pîrvoiu.

Tratatul Uniunii prevede ca, la fiecare jumătate de an, una dintre ţările membre să asigure, prin rotaţie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Aceasta este instituţia care gestionează toate problemele sectoriale ale blocului comunitar - de la Mediu, Agricultură şi până la Buget şi Concurenţă. După ce sunt negociate cu Comisia şi Parlamentul, toate aceste dosare ajung pe masa şefilor de state şi guverne, care le adoptă în cadrul Consiliului European.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: Odată ajunsă în poziţia de a prezida Consiliul Uniunii, fiecare ţară îşi propune să promoveze cu predilecţie o temă pe care o consideră de interes. România şi-a ales ca motto în următoarele şase luni coeziunea, ca simbol al unităţii şi solidarităţii de care e nevoie în UE în acest moment.

De altfel, România a beneficiat în mod direct de pe urma politicii de coeziune pe care o promovează Uniunea Europeană prin intermediul fondurilor europene, astfel ca decalajele între ţările sale să fie diminuate. De-a lungul urmatoarelor şase luni, România va avea de gestionat teme majore pentru Uniunea Europeană, cum ar fi Brexitul sau cadrul financiar multianual, mai precis bugetul pe următorii şapte ani.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: Bună parte dintre întâlnirile ministeriale vor avea loc în sediul Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles, însă, în egală măsură, reuniunile se vor desfăşura şi la Bucureşti, iar evenimente conexe vor fi organizate în toată ţara. Preşedinţia Română a Consiliului va culmina cu summitul de la Sibiu din data de 9 mai, când se va stabili cum va arăta viitorul Uniunii Europene după plecarea Marii Britanii.

Din Bruxelles, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.