Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În 1856, Tratatul de Pace de la Paris permite Moldovei şi Ţării Româneşti să se unească

În urmă cu 160 de ani, la 24 ianuarie 1859, Moldova se unea cu Ţara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas important spre înfăptuirea statului naţional unitar român din 1918.

În urma războiului Crimeii, principatele române ajung din mâinile ruşilor şi ale turcilor, în cele ale marilor puteri europene. In 1856, Tratatul de Pace de la Paris permite Moldovei şi Ţării Româneşti să se unească, mai mult pe hârtie, pentru că trebuiau să-şi aleagă domnitori diferiţi, guverne şi capitale diferite şi o comisie centrală, un fel de parlament comun, la Focşani. 

Atât în Moldova, cât şi în Ţara Românească şi-au depus candidatura mai mulţi foşti domni ai principatelor, dar unioniştii au reuşit să facă propagandă pentru alegerea aceluiaşi domn şi la Bucureşti.

Cuza a reuşit să aducă recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române, iar prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. 

Reformele sale aveau să-i grăbească detronarea. Împroprietărirea ţăranilor a supărat marii moşieri şi biserica. 

Politicienii conservatori şi liberali au format „monstruoasa coaliţie", care l-a obligat pe Alexandru Ioan Cuza să-şi semneze abdicarea, dupa 7 ani de domnie.
Similare
RECOMANDĂRI