Romania La Zi

Ideile românilor pentru NASA. Aplicaţii făcute la noi pentru cel mai mare maraton de programare

post-img

Cunoscuta aplicaţie "Radarul Pădurilor" are concurenţă: un program informatic cu ajutorul căruia sunt monitorizate prin satelit defrişările din toate pădurile lumii.

Şi serviciul 112 ar putea fi îmbunătăţit cu o aplicaţie pentru smartphone care detectează în timp real incendiile şi le indică pompierilor drumul cel mai scurt spre zona afectată. Sunt două dintre proiectele româneşti prezenate la cel mai mare maraton de programare IT, susţinut de NASA în peste 100 de ţări din toată lumea.
 

În cazul unui incediu, viteza de reacţie este egală cu salvarea de vieţi. Cu cât pompierii ajung mai repede, cu atât şansele cresc. Misiunea salvatorilor ar putea fi uşurată cu o aplicaţie de smartphone care le-ar putea arăta salvatorilor în timp real nu doar incendiul pe hartă, ci şi cel mai scurt drum până acolo.

Alţi tineri ingineri au inventat o aplicaţie prin care se pot monitoriza defrişările din toate pădurile lumii.

Cele două proiecte concurează cu alte câteva zeci de mii, din peste 100 de ţări.

În România, s-au strâns aproape 40 de echipe în Bucureşti, Cluj şi Timişoara la cel mai mare hackathon din lume, adică un maraton de programare. Inventatorii au la dispoziţie 48 de ore să caute soluţii la problemele din spaţiu şi de pe Terra cu ajutorul informaţiilor NASA.

Incubatorul de inovaţie al Agenţiei Aerospaţiale Americane este la a doua ediţie în România.