4 ore şi 40 minute în urmă Vizualizari: Sute de monumente bisericeşti din Bucureşti şi Ilfov ar putea fi incluse în UNESCO Peste 1.000 de monumente bisericeşti din Bucureşti şi Ilfov ar putea fi în UNESCO, potrivit părintelui consilier patriarhal Nicolae Dascălu. Într-o intervenţie telefonică la masa rotundă dedicată patrimoniului mondial UNESCO din România, acesta a evidenţiat unicitatea patrimoniului eclezial naţional şi a spus că este nevoie de sprijinul statului ca alte monumente bisericeşti să fie promovate la nivel internaţional, relatează infoprut.ro.
14.04.2021 09:15 Vacanţă în Grecia. Persoanele vaccinate, cele care au avut în ultimele 3 luni COVID şi cele care prezintă un test PCR negativ nu mai trebuie să stea în carantină Veşti bune pentru românii care vor să-şi petreacă vacanţa in Grecia. Din 16 aprilie, persoanele vaccinate, cele care au avut in ultimele 3 luni COVID şi persoanele care prezintă un test PCR negativ nu mai trebuie să stea în carantină. După anunţul ministrului Economiei, agenţiile de turism au fost asaltate de cereri. La Cluj, sute de români şi-au făcut rezervări pentru un sejur în Grecia.
13.04.2021 11:15 14 milioane de euro din fondurile europene de urgenţă pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în România Comisia pentru bugete a Parlamentului European a votat luni un transfer de fonduri europene care va permite alocarea către România şi pentru alte 19 ţări europene fonduri de solidaritate pentru măsuri urgente de protejare a oamenilor de efectele pandemiei de COVID-19. Despre acest lucru a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan.
12.04.2021 12:15 O nouă tranşă de vaccin Pfizer soseşte luni în România O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer/BioNTech, care constă în 511.290 doze, soseşte luni în România, vaccinurile fiind livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
11.04.2021 11:50 Alexander Nanau: Consacrată prin două nominalizări istorice la Oscar, cinematografia românească nu mai are nimic de dovedit Consacrată prin două nominalizări istorice la premiile Oscar, după un Urs de Aur la Berlin, dinamica cinematografie românească "nu mai are nimic de dovedit", apreciază regizorul Alexander Nanau, autorul unui documentar aclamat de critică, într-un interviu realizat prin Zoom şi difuzat duminică de AFP.
09.04.2021 12:00 Valeriu Gheorghiţă: Nicio tromboză în România din aproape 400.000 de vaccinaţi cu serul produs de AstraZeneca Aproape 400.000 de români s-au vaccinat până acum cu vaccinul anti-Covid produs de firma AstraZeneca, iar niciunul dintre aceştia nu a suferit până acum tromboze, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, într-o intervenţie telefonică la Jurnalul de Seară de la Digi24.
07.04.2021 17:45 Guvernul României a aprobat Planul de Relansare şi Rezilienţă. Urmează negocierile cu Comisia Europeană Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri, după şedinţă de guvern, că Executivul a aprobat memorandumul privind Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Memorandumul mandatează ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să negocieze cu Comisia Europeană proiectele pentru care România ar urma să primească aproape 30 de miliarde de euro.
07.04.2021 15:15 Bogdan Aurescu, interviu în publicaţia italiană la Repubblica: Rusia este provocarea strategică a momentului pentru NATO şi Occident Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a afirmat miercuri că Rusia reprezintă provocarea strategică a momentului pentru NATO şi întregul Occident, într-un interviu acordat cotidianului italian la Repubblica în marja unei vizite pe care efectuează la Roma la invitaţia omologului italian Luigi di Maio.
07.04.2021 14:45 Ministrul apărării din România: Rusia a devenit un contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră Ministrul apărării naţionale din România, Nicolae Ciucă, a pledat marţi pentru ca regiunea Mării Negre să ocupe un loc prioritar pe agenda euro-atlantică de securitate în conformitate cu importanţa specială recunoscută pentru întreaga securitate europeană, criticând comportamentul “contestatar al echilibrului geopolitic de la Marea Baltică la Marea Neagră” pe care Rusia îl manifestă.
07.04.2021 09:45 FMI estimează că România va avea în 2021 a doua cea mai mare creştere economică din UE Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit, semnificativ, estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creştere economică de 6,4%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională, citat de Agerpres.
06.04.2021 15:45 Eurostat: Rata de 5,7% a şomajului în România, printre cele mai scăzute la nivel european Rata şomajului în România atingea 5,7% în februarie 2021, situându-se sub media Uniunii Europene de 7,5% şi fiind, totodată, una dintre cele mai mici rate ale şomajului în rândul statelor membre, conform datelor publicate de Eurostat.
05.04.2021 23:00 Campania de vaccinare anti-COVID, în România. 51.370 persoane - imunizate în ultimele 24 de ore; 119 de reacţii adverse Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 51.370 doze de vaccin, dintre care 43.451 - Pfizer, 3.976 - AstraZeneca şi 3.943 - Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
05.04.2021 13:00 Premierul României: De la 1 iunie se poate discuta despre revenirea la normalitate Premierul României, Florin Cîţu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că de la 1 iunie se poate discuta „despre revenirea la normalitate”, urmând să fie constituit un comitet interministerial pentru stabilirea măsurilor care ar putea fi luate de la acea dată. Premierul a declarat, de asemenea, că până la finalul lunii iulie poate fi atins obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate. Acesta a mai precizat că la paşaportul COVID, sau certificatul verde, nu se va aplica în România pentru deschiderea economiei şi a turismului.
05.04.2021 12:45 VIDEO. Proiectul României la Eurovision a depăşit pragul de două milioane de vizualizări pe canalele oficiale de Youtube Proiectul României la Eurovision a depăşit pragul de două milioane de vizualizări pe canalele oficiale Youtube - Eurovision Song Contest şi Roxen. Videoclipul piesei „Amnesia”, interpretată de Roxen şi regizat de Bogdan Păun, este unul dintre cele mai urmărite pe canalul concursului internaţional, cu aproape 1,4 milioane de vizualizări. Piesa are peste 850 de mii de vizualizări şi pe canalul de Youtube al tinerei artiste, depăşind cifra de 2,2 milioane de afişări şi adună, pe cele două conturi, peste 60 de mii de aprecieri:
05.04.2021 10:30 De la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate 2.110.922 de persoane Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că duminică au fost vaccinate în România 48.335 de persoane, potrivit Mediafax.
04.04.2021 15:40 România s-a situat în 2020 pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu porumb şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa România s-a clasat pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Franţa, în ceea ce priveşte suprafaţa producţia de porumb boabe realizată anul trecut, cu un total de 10,8 milioane de tone, deşi recolta a suferit scăderi de aproape 40% faţă de anul 2019 din cauza secetei pedologice, potrivit datelor provizorii furnizate de Institutul Naţional de Statistică din România (INS).
01.04.2021 15:30 Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni: Proiectul Generation Z, iniţiat de eleva Maia Pricopie, desemnat câştigător din partea României Proiectul Generation Z, iniţiat de o elevă de la Colegiul National Mihai Viteazul din Bucureşti, Maia Pricopie, împreună cu colegii ei şi un grup de voluntari din Luxemburg, Germania şi Belgia, a fost desemnat câştigător din partea României pentru Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, potrivit Biroului Parlamentului European din România, citat de CaleaEuropeana.ro.
30.03.2021 15:30 Fostul ministru de externe al Românie, Lazăr Comănescu, numit secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră Fostul ministru de externe al României, Lazăr Comănescu, a fost numit marţi secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, a anunţat şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.
30.03.2021 11:45 VIDEO. Atracţii turistice în Banatul Montan Cheile Nerei sunt unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Banatului Montan. Şi un sit UNESCO. Sunt locuri cu totul speciale pentru iubitorii de natură. Odată cu venirea primăverii, zona este vizitată de zeci de turişti, relatează stiriletvr.ro.
29.03.2021 22:40 Sea Shield 21. Cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră organizat de România s-a încheiat: Forţele aliate au demonstrat că pot răspunde unei crize geopolitice în regiune Cel mai mare exerciţiu multinaţional al NATO din apele Mării Negre coordonat de Forţele Navale Române – SEA SHIELD 21 – s-a încheiat luni după aproape zece zile în care peste 2.400 de militari din opt state NATO, 18 nave de luptă şi 10 aparate de zbor au demonstrat capabilitatea de a răspunde la o criză geopolitică în regiune, informează Forţele Navale, citate de caleaeuropeana.ro.
28.03.2021 15:25 Cotnari a intrat în Cartea Recordurilor. Câte recorduri mondiale deţine compania din România Producătorul de vinuri Cotnari a intrat în Cartea Recordurilor. Academia Recordurilor Mondiale a confirmat faptul că firma din România deţine trei recorduri.
28.03.2021 10:50 Cea mai modernă navă civilă proiectată şi construită vreodată în România este în teste în Marea Nordului. "România, una dintre cele mai bune ţări din UE pentru construcţia de nave" Spărgătorul de gheaţă Nuyina a fost comandat de guvernul australian şi a fost construit de la zero la şantierul naval din Galaţi. Câteva mii de români au lucrat timp de 3 ani la o navă de sute de milioane de dolari, care va face cercetări în Antarctica. O echipă a TVR a avut acces la bordul performantului spărgător de gheaţă. Un reportaj de Adelin Petrişor şi Romeo Stancu.
26.03.2021 16:45 VIDEO. Se împlinesc 140 de ani de la Proclamarea Regatului României. Este şi aniversarea Custodelui Coroanei Astăzi se împlinesc 140 de ani de la Proclamarea Regatului României, moment istoric ce a contribuit la săvârşirea statului român independent şi modern. La Castelul Peleş a avut loc o scurta ceremonie la care au participat membri ai Casei Regale dar şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorgiu. Este şi aniversarea Custodelui Coroanei, relatează stiriletvr.ro.
26.03.2021 11:45 România are o escadrilă F-16 completă. Cel de-al 17-lea avion de vânătoare a ajuns în dotarea Forţelor Aeriene Cea de-a 17-a aeronavă multirol F-16 Fighting Falcon care completează Escadrila 53 a ajuns joi seară în România, Forţele Aeriene Române având astfel în dotare o escadrila de F-16 completă, informează Ministerul Apărării Naţionale
23.03.2021 17:00 Secretarul de Stat al SUA: Vom adopta o poziţie fermă împotriva agresiunilor Rusiei şi încercărilor de a submina NATO SUA şi NATO vor adopta o poziţie fermă în continuare împotriva agresiunilor Rusiei şi încercărilor Moscovei de a submina Alianţa, iar Alianţa Nord-Atlantică va trebui să se concentreze pe provocările pe care China le generează ordinii internaţionale bazate pe reguli, a declarat marţi, pentru CaleaEuropeană.ro, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în cadrul unei conversaţii online alături de secretarul general Jens Stoltenberg.
23.03.2021 14:15 Sondaj INSCOP: 81% dintre români cred că ţara trebuie să se îndrepte spre Vest Majoritatea românilor (81%) consideră că direcţia înspre care trebuie să se îndrepte ţara noastră din punct de vedere al alianţelor politice şi militare este Vestul, adică UE, SUA, NATO, potrivit unui sondaj INSCOP.
19.03.2021 11:15 19 martie, Ziua paşaportului românesc "Legea asupra paşapoartelor", prima lege modernă privind actul de călătorie, promulgată de Regele Carol I, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, datează din 19 martie 1912, relatează stiriletvr.ro.
19.03.2021 09:15 Medicul de origine română Sergiu Paşca, profesor la Stanford, desemnat cercetătorul anului 2021 Medicul de origine română Sergiu Paşca, profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Stanford, a fost desemnat cercetătorul anului 2021 de Societatea internaţională de cercetare în domeniul schizofreniei (SIRS).
17.03.2021 22:40 Klaus Iohannis: Nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate de UE. Acest nou val poate fi ultimul Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că toate vaccinurile aprobate de Uniunea Europeană sunt vaccinuri sigure. „Nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european”, a declarat acesta, în contextul îngrijorările privind siguranţa vaccinului AstraZeneca.
17.03.2021 16:30 The New York Times: În Munţii Făgăras, într-un loc neaşteptat din UE, se creează un ”Yellowstone european” Prestigiosul cotidian The New York Times a publicat în ediţia sa de luni, 15 martie, un amplu reportaj dedicat României şi eforturilor Fundaţiei „Conservation Carpathia” de a crea în România un parc naţional nou care să rivalizeze cu marile parcuri naţionale americane.
17.03.2021 11:30 Raportul anual NATO: România, SUA, Marea Britanie şi Polonia, ţările aliate unde peste 80% dintre cetăţeni cred în valorile NATO Alianţa Nord-Atlantică a publicat marţi, cu ocazia raportului anual de activitate, un nou sondaj privind susţinerea publică a cetăţenilor din statele aliate faţă de NATO, iar România, care va aniversa luna viitoare 17 ani de apartenenţă la Alianţă, se află între primele patru state membre ale căror cetăţeni care susţin această apartenenţă şi în primii opt aliaţi care sunt convinşi că statutul de membru NATO le protejează ţara de un atac din partea unei ţări străine.
17.03.2021 10:45 Cel mai rapid elicopter din lume a fost proiectat cu ajutorul României Un nou design de elicopter a fost proiectat cu ajutorul inginerilor români. Este vorba de un elicopter cu aripi, care poate atinge o viteză de 400 km/h. Conceptul este numit Racer. Fuselajul central a fost fabricat în România, va fi livrat în Germania săptămâna viitoare, iar ulterior va ajunge în Franţa unde elicopterul va fi asamblat în totalitate.
16.03.2021 15:45 A început cel mai mare exerciţiu militar al anului, Defender Europe 2021. Participă militari din 27 de state, inclusiv România Unul dintre cele mai mari exerciţii militare conduse de Armata SUA – Defender Europe 2021 la care participă 28.000 de militari, din 27 de state, inclusiv România – a început în această săptămâna şi va dura până în luna iunie. Unul dintre cele mai mari exerciţii militare conduse de Armata SUA – Defender Europe 2021 la care participă 28.000 de militari, din 27 de state, inclusiv România – a început în această săptămâna şi va dura până în luna iunie.
15.03.2021 16:45 Premiile Oscar 2021. Documentarul românesc „Colectiv”, nominalizat la două categorii Lungmetrajul „Colectiv” a fost nominalizat, luni, la două categorii ale premiilor Oscar 2021: pentru „Cel mai bun film străin” şi „Cel mai bun documentar”. Este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar.
15.03.2021 16:00 Comisia Europeană aprobă două investiţii majore de 357 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii apei şi a sistemelor de epurare a apelor uzate din România Comisia Europeană a aprobat două investiţii majore dinFondul de coeziune, în valoare totală de 357 de milioane de euro, pentru extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi de epurare a apelor uzate din judeţele Satu Mare şi Brăila din România.
15.03.2021 13:15 Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră. România devine a doua ţară din UE care îşi lansează propriul satelit Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) va lansa, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată şi construită integral în România.
12.03.2021 13:00 Modificarea regimului străinilor în România. Acordarea şi prelungirea vizei de lungă şedere pentru studii În Monitorul Oficial al României din 4 martie a fost publicată şi a intrat în vigoare Ordonanţa de urgenţă nr. 14/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.
11.03.2021 17:30 Muzeul ASTRA şi Palatul Comisiei Europene a Dunării, selectate pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu şi Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galaţi vor reprezenta România în competiţia internaţională pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European 2021, a anunţat Institutul Naţional al Patrimoniului, citat de inoprut.ro.
11.03.2021 16:15 COVID-19: România va primi aproape 14 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE. Comisia Europeană a aprobat un pachet de sprijin financiar de 530 de milioane de euro pentru 17 ţări UE Comisia Europeană a prezentat joi un pachet de aproape 530 de milioane de euro sub formă de sprijin financiar suplimentar în cadrul Fondului de solidaritate al UE pentru un număr de 17 state membre, între care şi România, şi trei state în curs de aderare.
11.03.2021 15:30 Şeful diplomaţiei române, scrisoare către Josep Borrell: România, Germania şi alte şapte ţări UE solicită o discuţie strategică privind Balcanii de Vest Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat, la 10 martie 2021, o scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, alături de omologii săi, miniştrii afacerilor externe din alte opt state membre UE (Austria, Croaţia, Cehia, Germania, Grecia, Irlanda, Slovacia şi Slovenia), prin care solicită includerea pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe din luna aprilie 2021 a unei discuţii strategice cu privire la Balcanii de Vest, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
11.03.2021 10:30 România primeşte joi peste 103.000 de doze de vaccin AstraZeneca. Harta distribuirii dozelor România primeşte joi un număr de 103.200 doze de vaccin AstraZeneca, care urmează să ajungă la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", anunţă Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
10.03.2021 15:45 Klaus Iohannis, convorbire cu secretarul general al NATO. Stoltenberg: România este un aliat responsabil şi valoros Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în pregătirea Summitului NATO din acest an şi în contextul procesului de reflecţie privind viitorul NATO, anunţă Administraţia Prezidenţială.
08.03.2021 17:00 Eurostat: România şi Luxemburg au cea mai mică diferenţă salarială dintre bărbaţi şi femei la nivelul UE Câştigul salarial mediu orar brut în Uniunea Europeană era în 2019 cu 14,1% mai mic în cazul femeilor decât al bărbaţilor, însă statele membre unde această diferenţă este cea mai mică sunt Luxemburg (1,3%) şi România (3,3%), arată datele publicate luni de Eurostat.
08.03.2021 16:00 Fără restricţii de vârstă la vaccinul AstraZeneca în România. Cine se poate vaccina Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a decis luni după-amiază ridicarea limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, care până acum era administrat persoanelor cu vârsta sub 55 de ani.
07.03.2021 15:00 Peste 2,6 milioane de doze de vaccin vor sosi în România în această lună. Florin Cîţu: „Revenim la normalitate” Peste 2,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID vor sosi în România în această lună, a anunţat premierul Florin Cîţu „Revenim la normalitate”, a declarat Florin Cîţu într-o postare publicată pe Facebook.
05.03.2021 18:00 Autorităţile din Braşov fac demersuri ca zona de nord a judeţului să devină geoparc UNESCO Dincolo de staţiunile de schi şi pitorescul sat Viscri, ţinutul Braşovului ascunde multe alte tezaure turistice. Aşa că autorităţile locale vor să obţină pentru zona de nord a judeţului statutul de geoparc international UNESCO. Asta ar însemna, în anii ce vin, nu doar protejarea zonei, ci şi un important număr de turişti.
05.03.2021 09:00 Comisia Europeană a aprobat peste 77 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare, tratare şi reciclare a deşeurilor în judeţul Galaţi Comisia Europeană a aprobat joi o investiţie de peste 77 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare, tratare şi reciclare a deşeurilor în judeţul Galaţi.
04.03.2021 11:15 România reacţionează după sancţiunile împotriva Rusiei adoptate de SUA şi UE. „Suntem uniţi în apărarea valorilor transatlantice” Sancţiunile adoptate marţi de Uniunea Europeană şi de Statele Unite împotriva Rusiei reprezintă o măsură necesară, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe român într-un mesaj publicat pe Twitter.
03.03.2021 14:00 Ţările UE au aprobat bugetul de 330 de miliarde de euro al politicii de coeziune pentru următorii 7 ani. România va putea atrage peste 28 de miliarde de euro din fondurile regionale Consiliul Uniunii Europene a aprobat miercuri pachetul legislativ privind politica de coeziune, în valoare de 330 de miliarde de euro, pentru proiecte regionale şi locale în perioada 2021-2027 a Cadrului Financiar Multianual, prin intermediul fondurilor structurale, pentru a contribui la reducerea disparităţilor economice şi la stimularea redresării în urma pandemiei.
03.03.2021 12:45 Comisia Europeană a aprobat 226 de proiecte în valoare de 102 milioane de euro pentru a sprijini reformele naţionale. 13 dintre proiectele finanţate sunt ale României Comisia Europeană a aprobat marţi 226 de proiecte care se vor derula în cele 27 de state membre şi vor sprijini eforturile de elaborare şi punere în aplicare a reformelor naţionale menite să stimuleze creşterea economică. Aceste acţiuni de sprijin se realizează în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) şi vor dispune, în 2021, de un buget total de 102,6 milioane EUR pentru promovarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale în Uniunea Europeană. Din cele 226 de proiecte, 13 proiecte sunt ale României.