Romania La Zi

Fostul ministru de externe al Românie, Lazăr Comănescu, numit secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră

post-img

Fostul ministru de externe al României, Lazăr Comănescu, a fost numit marţi secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, a anunţat şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.

“Salut cu satisfacţie obţinerea azi de către România a poziţiei de Secretar General al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, în persoana ambasadorului Lazăr Comănescu, pe care îl felicit!“, a scris ministrul român de externe, pe Twitter, potrivit caleaeuropeana.ro.

Aurescu a subliniat că obţinerea de către România a acestei poziţii reprezintă “un succes al diplomaţiei române şi o dovadă a angajamentului continuu al României pentru coop la Marea Neagră”.

Lazăr Comănescu, în prezent consilier pe probleme de afaceri externe al preşedintelui Camerei de Comerţ, a fost ministru de externe al României în două rânduri, în perioada aprilie-decembrie 2008 şi noiembrie 2015 – ianuarie 2017, şi deţine Deţine gradul diplomatic de ambasador din 1998.

În perioada februarie-noiembrie 2015 a ocupat funcţia de  Consilier prezidenţial pentru politică externă.

Timp de 6 ani, între 2009 şi 2015, a fost Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania. În perioada 2001-2008 a fost şeful Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (până la sfârşitul anului 2006), respectiv  Reprezentantul Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană (după aderarea la UE în 1 ianuarie 2007). Între 1998-2001 a ocupat funcţia de şef al  Misiunii României pe lângă NATO şi UE.

România este stat fondator al OCEMN şi a preluat mandatul de Preşedinţie-în-Exerciţiu la data de 1 ianuarie 2020, pentru a şasea oară de la instituţionalizarea Organizaţiei, în anul 1992. Mandatul a fost prelungit, în condiţii excepţionale, până la 31 decembrie 2020, în scopul asigurării continuităţii preşedinţiilor-în-exerciţiu ale organizaţiei.

Sub motto-ul ,,Bridging Shores Enhancing Cohesion”, Preşedinţia-în-Exerciţiu a României a acţionat în cursul anului 2020 în vederea impulsionării cooperării orientate spre rezultate tangibile pentru regiune, mai ales în contextul confruntării acesteia cu provocările fără precedent legate de pandemia de COVID-19.

Astfel, România s-a implicat activ, în colaborare cu Secretariatul Organizaţiei şi cu statele membre, pentru stimularea încrederii reciproce şi încurajarea unui dialog autentic şi constructiv, creşterea profilului şi relevanţei Organizaţiei, dezvoltarea unei cooperări flexibile şi pragmatice între OCEMN şi UE, acordând o atenţie deosebită domeniilor cheie pentru dezvoltarea economică sustenabilă a regiunii: transporturi şi conectivitate; protecţia mediului înconjurător; schimbări climatice şi energie verde; competitivitate.

Procesul de Cooperare la Marea Neagră a fost lansat prin semnarea Declaraţiei de la Istanbul, la 25 iunie 1992, cu obiectivul de a accelera dezvoltarea economică şi socială a statelor membre, cu scopul realizării unui grad superior de integrare în economia europeană şi mondială, prin intensificarea cooperării multilaterale şi folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografică şi complementaritatea economiilor naţionale.

La 5 iunie 1998, statele participante au semnat Carta OCEMN, marcând transformarea iniţiativei politice într-o Organizaţie internaţională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi Serbia.