Forţele Aeriene Române au evacuat un cetăţean român, angajat al NATO, din Afganistan. 16 români au solicitat sprijin pentru a fi evacuaţi de la Kabul
Sursa foto:Calea Europeană Vizualizari:

Forţele Aeriene Române au evacuat un cetăţean român, angajat al NATO, din Afganistan. 16 români au solicitat sprijin pentru a fi evacuaţi de la Kabul

Aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii de miercuri, 18 august, pe aeroportul internaţional din Kabul în condiţii de siguranţă şi a evacuat un cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO, care a solicitat repatrierea, au transmis joi Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale într-o serie de comunicate remise CaleaEuropeană.ro.

“Celula de criză interinstituţională, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii şi a reuşit evacuarea, în această etapă, a unui cetăţean român pe această cale”, a transmis MAE.

Separat, MApN a precizat că ulterior preluării cetăţeanului român, aeronava a decolat cu destinaţia Islamabad, unde va staţiona în perioada următoare, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional.

Cetăţeanul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române.

“Condiţiile de securitate deosebit de dificile din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetăţeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenţei aeronavei militare pe aeroport. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat şi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control şi de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport. De altfel, există şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor”, a menţionat MApN.

De asemenea, MAE a mai subliniat că la momentul derulării operaţiunii de către aeronava militară românească erau înregistraţi ca fiind prezenţi în Afganistan 33 de cetăţeni români.  Dintre aceştia, 16 persoane au solicitat asistenţă în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceştia sunt angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan.

O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat marţi, 17 august, pentru a efectua o misiune de urgenţă având drept scop evacuarea cetăţenilor români din Afganistan.

La bordul aeronavei se află, pentru protecţie, o echipă a Forţelor pentru Operaţii Speciale din Armata României.

De asemenea, un avion C-27 J Spartan este pregătit să decoleze pentru repatrierea cetăţenilor români evacuaţi din Afganistan în alte locaţii cu aeronave ale NATO.

Similare
RECOMANDĂRI