Forţele Aeriene Canadiene şi-au încheiat misiunea de poliţie aeriană în România
Vizualizari:

Forţele Aeriene Canadiene şi-au încheiat misiunea de poliţie aeriană în România

Detaşamentul Forţelor Aeriene Regale Canadiene, format din 145 de militari şi 6 avioane CF-188 Hornet, şi-a încheiat la începutul lui 2021 cele patru luni de misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing – eAP) sub comanda NATO, pe teritoriul României.

“Piloţii canadieni ai CF-18 au participat la numeroase zboruri de antrenament cu Forţele Aeriene Române, precum şi cu alţi aliaţi NATO, inclusiv prin integrarea cu forţele terestre şi maritime. ⁣Într-o etapă semnificativă pentru Forţa Operativă Aeriană, aceştia au realizat prima reţea canadiană comună de conectare a datelor în cadrul NATO, integrând activele aeriene şi maritime aliate şi promovând astfel contribuţia canadiană la misiunile NATO de asigurare şi descurajare”, a afirmat NATO într-o postare pe o reţea de socializare, scrie Calea Europeană.

Conform Ministerului Apărării Naţionale, misiunile au fost executate alături de aeronave F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române.

Detaşamentul canadian va fi înlocuit de unul spaniol, fiind aşteptat un nou anunţ oficial în următoarea perioadă.

Aceasta a fost cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018 şi 2019. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Similare
RECOMANDĂRI