Romania La Zi

Fonduri europene nerambursabile pentru crescătorii de albine din România

post-img

Apicultorii din România pot primi fonduri europene nerambursabile pentru investiţii din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe lângă plăţile din Programul Naţional Apicol.

Crescătorii români de albine pot obţine fonduri nerambursabile prin două linii de finanţare din PNDR 2014-2020, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, într-un comunicat de presă.

„De la demararea Programului şi până în prezent, AFIR a încheiat peste 2.100 de contracte de finanţare care au ca obiect investiţii apicole. Valoarea totală a contractelor de finanţare este de 47,86 milioane de euro. Până în prezent, AFIR a efectuat plăţi de 35,5 milioane de euro beneficiarilor proiectelor din apicultură”, se arată în document.

Crescătorii de albine au la dispoziţie mai multe linii de finanţare pentru a-şi dezvolta proiectele apicole, „dintre care 2 submăsuri sunt cu sprijin 100% nerambursabil, mai precis submăsura dedicată instalării tinerilor fermieri, submăsura 6.1, şi cea pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3”, a spus Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Apicultorii pot solicita sprijin şi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), prin Programul Naţional Apicol, care are alocate fonduri totale de 97,6 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 48,8 milioane de lei, pentru perioada 2017-2019.

De Programul Na­ţional Apicol pot beneficia apicultorii (persoane fi­zice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pentru combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor; raţionalizarea transhumanţei; măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol, dar şi cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, dar numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat un document prin care cere Consiliului UE să crească bugetul pentru programele naţionale apicole cu 50% şi să creeze scheme specifice de ajutor pentru apicultori în politica agricolă de după 2020.