Romania La Zi

Fondul European de Investiţii oferă României 16.5 milioane de roni

post-img

Fondul European de Investiţii (FEI) instituie primele operaţiuni de sprijinire a microfinanţării în România în cadrul Componentei investiţionale de consolidare a capacităţilor a Programului UE pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare social. 

FEI urmează să crească capacitatea instituţiilor financiare româneşti Patria Credit şi OMRO pentru sprijinirea microcreditelor şi a împrumuturilor din categoria microfinanţărilor în România în cadrul Componentei investiţionale de consolidare a capacităţilor a Programului UE pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială.

Consolidarea capacităţilor Patria Credit beneficiază de sprijin în valoare de 10 milioane lei pentru a-şi extinde activitatea, iar cea a OMRO de 6,5 milioane lei pentru a-şi îmbunătăţi tehnologia, mecanismele de punctare şi fluxurile operaţionale.

Datorită sprijinului financiar din cadrul Componentei investiţionale pentru consolidarea capacităţilor a EaSI, care este gestionată de Fondul European de Investiţii (FEI) în numele Comisiei Europene, două instituţii de microfinanţare din România vor dispune de o capacitate mai mare de a acorda microcredite întreprinderilor mici.

  • Patria Credit va primi 10 milioane lei pentru a-şi dezvolta portofoliul care îi vizează în mod special pe clienţii vulnerabili care nu au acces la sectorul financiar tradiţional;
  • OMRO România va beneficia de 6,5 milioane lei pentru achiziţionarea şi implementarea de noi soluţii informatice care să vizeze creşterea eficienţei şi consolidarea analizei riscului de credit.

Comentând cu privire la investiţiile vizând consolidarea capacităţii din cadrul EaSI, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a declarat: „Salutăm cu entuziasm lansarea punerii în aplicare a Componentei de consolidare a capacităţilor în România în cadrul Programului UE pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială. Astfel se va spori capacitatea instituţiilor financiare de a îmbunătăţi accesul microîntreprinderilor la finanţare, întrucât acest aspect este esenţial pentru dezvoltarea în continuare a activităţilor lor economice care generează multe locuri de muncă şi contribuie la creşterea PIB-ului ţării”.     

Comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Sunt încântată de semnarea primelor acorduri în cadrul EaSI vizând consolidarea capacităţilor în România. Sprijinul UE va permite Patria Credit şi OMRO România să îşi consolideze capacitatea de a acorda microfinanţare microîntreprinzătorilor, inclusiv persoanelor vulnerabile, care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la finanţare. Aceasta reprezintă o investiţie judicioasă într-o Europă mai favorabilă incluziunii. 

Directorul general al Patria Credit IFN, Raluca Andreica, a declarat: „Suntem bucuroşi şi recunoscători că parteneriatul nostru tradiţional cu Fondul european de investiţii şi cu Uniunea Europeană va continua să sprijine antreprenorii rurali să se dezvolte prin intermediul Componentei investiţionale destinate consolidării capacităţilor în cadrul Programului pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială. El consolidează angajamentul nostru de a dezvolta în continuare misiunea noastră de incluziune financiară în România şi de a ajuta micile întreprinderi rurale să progreseze şi să aducă prosperitate comunităţilor şi familiilor lor”.

Directorul general al OMRO IFN, János Bereczki, a declarat: „Considerăm că experienţa clienţilor, viteza de procesare, flexibilitatea, calitatea subscrierii şi relaţiile sunt esenţiale pentru succesul microîntreprinderilor. Salutăm implicarea UE în sprijinirea microantreprenorilor, deoarece, cu ajutorul unor instrumente precum Componenta investiţională pentru consolidarea capacităţilor din cadrul Programului pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială, putem deservi acum mai mulţi clienţi oferindu-le soluţii financiare. ”

Mai multe detalii găsiţi aici.