Filmul ”Colectiv”, desemnat cel mai bun documentar al anului de către Academia Europeană de Film
Sursa foto:©European Film Awards/ Twitter Vizualizari:

Filmul ”Colectiv”, desemnat cel mai bun documentar al anului de către Academia Europeană de Film

Filmul ”colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat sâmbătă seara cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, în cadrul unei ceremonii desfăşurate online din cauza pandemiei şi dominată de filmul danez ”Another Round”, de Thomas Vinterberg.

De altfel, ”colectiv” este şi propunerea României la Premiile Oscar 2021, pentru secţiunea ”Cel mai bun lungmetraj internaţional”, anterior numită ”Cel mai bun film străin”.  Este pentru prima oară când propunerea României în cursa pentru premiile Academiei Americane de Film este un film documentar, potrivit caleaeuropeana, cu referire la Agerpres.

”Este o mare onoare. Aş vrea să le mulţumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupţia. Este important că cinematografia europeană îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigaţie. Vă mulţumesc”, a declarat regizorul Alexander Nanau, într-o intervenţie virtuală în cadrul galei, după anunţarea premiului.

Documentarul spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc la 30 octombrie 2015. Acesta a avut premiera în 2019, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Printre celelalte cinci documentare nominalizate s-a mai numărat şi un alt film românesc, „Acasă”, de Radu Ciorniciuc.

Gala de premiere a fost organizată la Berlin, fără public, şi a fost transmisă pe pagina de internet a Academiei Europene de Film (EFA). Nominalizaţii au fost prezenţi virtual la ceremonie.

Totodată, Documentarul românesc ”Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, se numără printre cele trei filme care au fost nominalizate la Premiul LUX al Publicului European, în cadrul galei anuale organizate de Academia Europeană de Film (EFA).

Similare
RECOMANDĂRI