Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Festival de film românesc la Madrid

Cinematografia romaneasca este una dintre cele mai surprinzatoare din Europa. Este concluzia criticilor de film spanioli, dupa ce au vazut proiectiile care vor rula in cadrul celei de 10-a editii a festivalului de film romanesc din Madrid. Deschiderea oficiala a avut loc aseara, in prezenta regizorului Tudor Giurgiu si a unui public numeros.

Filmele romanesti sunt cap de afis la Madrid. Proiectiile vor avea loc la Cineteca, in cadrul centrului expozitional Matadero, patrimoniu arhitectural destinat artei contemporane.

"Îmi place să descopăr lucruri noi. Am văzut că sunt filme româneşti şi mi-am amintit că am o prietenă româncă aşa că am invitat-o la film".

In prima seara a rulat filmul "Parking" regizat de Tudor Giurgiu. Filmarile au avut loc in Spania, langa Cordoba, si au fost cea mai mare provocare artistica de pana acum.

TUDOR GIURGIU, regizor: "E prima data cand cand lucrez intr-o tara straina, intr-o limba straina. Mi-a fost foarte frica. Eu inteleg spaniola dar vorbesc destul de putin si nu imi imaginam cum o sa ma descurc intr-o formula de echipa care era majoritar spaniola cu actori spanioli importanti, oameni cu o mare experienta de teatru, de cinema".

JARA FERNANDEZ MENESES, critic de film: "Cred că cinematografia românească alocă multă atenţie şi resurse realităţii şi în acelaşi timp este profund estetică, adică îşi construieşte foarte bine planurile, acţiunea şi din punct de vedere vizual este o adevărată forţă".

Pana pe 25 septembrie vor fi prezentate sase productii romanesti, unele in premiera absoluta in Spania, printre care La Gomera de Corneliu Porumboiu, Un om la locul lui de Hadrian Manda, Dragoste Caine si Dragoste America in regia lui Florin Serban si Ivana cea groaznica a Ivanei Mladenović.

OANA DOBRESCU, corespondent TVR: "Timp de o saptamana Madridul este capitala filmului romanesc. Organizarea celei de-a 10-a editii a fost o adevarata provocare din cauza masurilor stricte de siguranta".

Spectatorii au purtat masti pe toata durata filmului, iar accesul a fost restrictionat la 50 la suta din capacitatea salii.

MARIA POP, director ICR Madrid: "Anul acesta este un an deosebit si ne bucuram ca pana la urma am reusit sa organizam totusi acest festival pentru ca in martie cand ar fi trebuit sa inauguram l-am amanat fara sa stim daca vom putea sau nu sa il reluam in timpul anullui".

După Madrid, Festivalul de film românesc va ajunge în alte 7 oraşe din Spania: Valencia, Barcelona, Sevilla, Córdoba, Oviedo, Zaragoza şi Tenerife.
Similare
RECOMANDĂRI