Experţii propun instituirea Tribunalului Antimafie, după modelul democraţiilor avansate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii propun instituirea Tribunalului Antimafie, după modelul democraţiilor avansate

Analistul politic Anatol Ţăranu propune instituirea în Republica Moldova a Tribunalului Naţional Anticorupţie, în calitate de model de măsură extraordinară în lupta cu mafia, preluat din alte democraţii. Tribunalul urmează să aibă în custodia sa exclusivă cazurile corupţiei mari, dar şi corupţia din sistemele judecătoresc şi de procuratură, transmite IPN cu referire la o postare a analistului pe Facebook.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, Tribunalul va fi compus dint-un număr anume de procurori şi judecători cu reputaţie ireproşabilă de magistraţi integri, cu împuterniciri extraordinare stipulate în legea specială, funcţionând în afara cadrului sistemelor de procuratură şi judecătoresc existente la moment. Membrii Tribunalului vor beneficia prin lege de remunerare materială deosebită, pază de stat şi de alte măsuri de securitate personală şi a familiilor lor, de privilegii deosebite la pensionare.

Analistul a înaintat propunerea respectivî în contextul viitoarelor dezbateri în Parlament a candidaturii Nataliei Gavriliţă la funcţia de prim-ministru şi a programului său de guvernare.

„În programul de guvernare se include angajamentul de a înainta Parlamentului, cu titlu de prioritate maximă, proiectul de lege organică despre instituirea Tribunalului Naţional Anticorupţie. Guvernul îşi asumă responsabilitate guvernamentală pentru acest proiect de lege. În caz dacă Parlamentul nu votează guvernul Gavriliţă şi nu acceptă legea despre Tribunalul Naţional Anticorupţie, Preşedintele Maia Sandu şi deputaţii blocului anticorupţie din Parlament iniţiază în regim de urgenţă un referendum legislativ pe marginea acestei legi. Rezultatul previzibil al referendumului va fi şi un vot de blam categoric actualului Parlament şi va declanşa în mod firesc mecanismul alegerilor parlamentare anticipate, asigurând cu mare probabilitate victoria forţelor anti-oligarhice la aceste alegeri”, afirmă Anatol Ţăranu.

Postată ieri, propunerea a stârnit discuţii aprinse. În particular, ex-ministrul apărării Valeriu Troienco, general-maior de justiţie, a susţinut ideea: „O propunere bună, care ar rezolva situaţia noastră.Ceva asemănator a făcut Italia în lupta cu „Coza-Nostra” şi a ânvins...Dacă nu faci nimic, nimic nu ai..”.
Similare
RECOMANDĂRI