Eurostat: România şi Irlanda, ţările cu cea mai mare creştere economică din UE în primele trei luni ale anului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Eurostat: România şi Irlanda, ţările cu cea mai mare creştere economică din UE în primele trei luni ale anului

Irlanda şi România au înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) şi citate de Agerpres.

Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie – martie 2020 s-a înregistrat în Irlanda (4,5%), România (2,7%), Lituania şi Bulgaria (ambele cu 2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Italia (minus 5,4%), Franţa (minus 5%) şi Spania (minus 4,1%).

PIB-ul zonei euro a scăzut cu 3,1% în primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar Uniunea Europeană a înregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.

De asemenea, în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a înregistrat o scădere de 3,6% şi UE un recul de 3,2%, acesta reprezentând cel mai sever declin de când se publică aceste date, respectiv 1995.

Singurele creşteri trimestriale din UE în perioada ianuarie – martie 2019 au fost raportate în Irlanda (1,2%), România şi Bulgaria (ambele cu 0,3%) şi Suedia (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa şi Italia (ambele cu minus 5,3%), Slovacia şi Spania (ambele cu minus 5,2%).

Eurostat precizează că în cazul României datele sunt provizorii.

Datele publicate de Eurostat pentru ianuarie – martie 2020 marchează perioada în care economia europeană nu a fost afectată de pandemia de coronavirus, izbucnită sever în Europa la începutul lunii martie şi determinând modificarea dramatică a peisajului economico-financiar.

Similare
RECOMANDĂRI