Romania La Zi

Eurostat: În 2018, România a reciclat mai multe ambalaje din plastic decât Belgia, depăşind şi media europeană de reciclare

post-img

În 2018, România a reciclat mai multe ambalaje din plastic decât Belgia, depăşind chiar şi media europeană de reciclare a deşeurilor din plastic din acel an care a fost de 41,5%, arată datele Eurostat, citate de caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, în Uniunea Europeană aproximativ 41,5% din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în anul 2018.

În şapte state membre UE, mai mult de jumătate din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în 2018, în frunte cu Lituania (69,3%), Slovenia (60,4%, date din 2017), Bulgaria (59,2%) şi Cehia (57%). La polul opus, mai puţin de o treime dintre deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în Malta (19,2%, date din 2017), Franţa (26,9%), Ungaria (30%) şi Irlanda (31%).

În Uniunea Europeană, procentul deşeurilor de ambalaje din plastic a crescut de la 41,2% în 2017, până la 41,5% în 2018, în timp ce în România a scăzut de la 47,6% în 2017, până la 43% în 2018.

Comisia Europeană a adoptat, în 2018, Strategia privind materialele plastice, care a implicat actualizarea Directivei privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje din 1994 şi dublarea obiectivului actual în materie de reciclare până la 50 % în 2025 şi chiar până la 55 % în 2030. Îndeplinirea acestor obiective ar constitui un pas semnificativ în direcţia atingerii scopurilor vizate de UE în ceea ce priveşte economia circulară.

Provocarea pe care o reprezintă creşterea capacităţii de reciclare în UE este cu atât mai mare având în vedere noua Convenţie de la Basel care va intra în vigoare în curând şi care stabileşte condiţii mai stricte pentru transferul de deşeuri din plastic în străinătate. Statele membre se bazează în mare măsură pe ţările din afara UE pentru a-şi gestiona deşeurile de ambalaje din plastic şi pentru a-şi atinge obiectivele de reciclare. Aproape o treime din rata raportată de reciclare a ambalajelor din plastic în UE este obţinută graţie transferurilor către ţări din afara UE în vederea reciclării.

Începând din ianuarie 2021, majoritatea transferurilor de deşeuri din plastic vor fi însă interzise. 


Ambiţia UE de a-şi îmbunătăţi nivelul de reciclare a ambalajelor din plastic reflectă amploarea provocării ecologice pe care o prezintă materialele plastice. Graţie noii sale abordări, UE are ocazia de a obţine avantajul primului venit şi de a-şi consolida poziţia de lider mondial în domeniul reciclării ambalajelor din plastic. Cu toate acestea, date fiind provocările şi decalajele care trebuie soluţionate, este posibil ca statele membre să nu atingă noile obiective, semnalează Curtea, care face apel la acţiuni ambiţioase şi concertate, dacă UE doreşte aproape să dubleze, până în 2030, cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic care se reciclează.