Romania La Zi

Elevii din România vor avea mai puţine ore la şcoală. Legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis

Confuzie în sistemul de învăţământ după decizia de reducere a numărului de ore. Profesorii şi părinţii cer măsuri de urgenţă pentru aplicarea legii, astfel încât niciun dascăl să nu-şi piardă catedra. Sindicaliştii s-au întâlnit cu premierul şi cu ministrul Educaţiei, la Guvern, pentru a stabili şi un calendar al discuţiilor. O soluţie ar fi ca elevii să rămână după program, să-şi facă temele în şcoală şi să primească o masa caldă.

Legea care reduce numărul de ore la şcoală a fost promulgată de preşedinte. În primăvară, Klaus Iohannis a întors proiectul în Parlament pentru că nu avea o strategie de aplicare, iar sindicaliştii au susţinut că mii de profesori vor rămâne fără locuri de muncă. Parlamentarii au aprobat proiectul, în aceeaşi formă.

Sindicaliştii îi cer premierului şi ministrului Educaţiei să găsească soluţii pentru ca niciun profesor să nu rămână loc de muncă. O variantă ar fi extinderea programului "şcoala după şcoală", în fiecare unitate.

Reprezentanţii părinţilor cer simplificarea programei odată cu reducerea orelor.

Potrivit legii, elevii din învăţământul primar ar urma să stea la şcoală, în medie 20 de ore, pe săptămână. Cei din gimnaziu - 25 de ore, iar în liceu - 30 de ore, săptămânal.

Elevii vor avea mai puţine ore la şcoală chiar de anul viitor.

învăţământul primar: 20 de ore/ săptămână

învăţământul gimnazial: 25 de ore/ săptămână

învăţămâmntul liceal: 30 de ore/ săptămână