Ecouri în presa internaţională după vizita fulger a lui Emmanuel Macron în România
Sursa foto:News.ro Vizualizari:

Ecouri în presa internaţională după vizita fulger a lui Emmanuel Macron în România

Vizita lui Emmanuel Macron la Bucureşti este reflectată în cele mai importante publicaţii, în special în cele europene. Presa internaţională, mai ales cea de la Paris, scrie că preşedintele francez nu a primit în România susţinerea pe care o spera în privinţa reformei directivei europene în problema muncitorilor detaşaţi.

Les Echos scrie că în problema muncitorilor detaşaţi "Macron nu este la unison cu preşedintele român". Klaus Iohannis nu i-a dat un cec alb privind reforma directivei europene.

"Macron nu obţine susţinere clară în România", spune France 24 şi arată că acordul oferit de Klaus Iohannis a fost "măsurat". Preşedintele român a apeciat că directiva europeană privind muncitorii detaşaţi trebuie îmbunătăţită, însă fără să-şi exprime acordul clar cu Emmanuel Macron privind necesitatea de a face acest lucru până în ianuarie", adaugă site-ul televiziunii franceze.

Reuters scrie că "Macron s-a confruntat cu o Românie prudentă în privinţa muncitorilor detaşaţi" şi descrie susţinerea oferită de Bucureşti drept "lipsită de entuziasm".

Associated Press relatează că Macron este "convins" că statele membre ale Uniunii Europene vor ajunge la un acord, până la sfârşitul anului, privind muncitorii detaşaţi - forţa de muncă ieftină din Europa de Est, detaşată temporar în ţări europene mai prospere. AP notează că liderul francez a salutat, după o discuţie cu omologul său român, dorinţa României de a "lucra împreună" cu Parisul în acest dosar. Agenţia de presă americană explică faptul că muncitorii detaşaţi din naţiuni est-europene, inclusiv România şi Polonia, continuă să contribuie la sistemele fiscale şi de securitate socială din ţările de origine, permiţându-le angajatorilor să îi ia la muncă pentru sume mai mici decât în ţările occidentale. Majoritatea lucrează în construcţii, însă mulţi sunt sudori, electricieni sau îngrijesc bătrâni.

Agenţia de presă France Presse se concentrează pe o declaraţie făcută de Macron la Ambasada Parisului, potrivit căreia "Franţa nu este reformabilă", dar a făcut alegerea "puţin nebunească" pentru un om politic nou şi poate adera la o "transformare în profunzime pentru a duce o luptă mai mare decât ea".

Similare