Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

E. Macron, laude pentru K. Iohannis: Salut munca preşedintelui României care face eforturi ca ţara să reziste la tendinţele antidemocratice

Justiţia din România a ajuns temă de discuţie pentru Emmanuel Macron, într-un interviu dat la fix un an după ce a devenit preşedintele Franţei. Sunt unii care vor să pună capăt independenţei magistraţilor, la fel ca în Ungaria şi Polonia. Dar preşedintele Klaus Iohannis ţine situaţia sub control, a declarat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei l-a lăudat pe omologul său român într-un interviu televizat, acordat la împlinirea unui an de la preluarea mandatului.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Văd în Europa democraţii în care popoarele parcă au început să obosească, li se spune: nu putem să facem cu adevărat reforme, democraţii care s-au obişnuit cu slăbiciunile, cu nedreptăţile şi inegalităţile, cu furia şi asta duce la creşterea populismelor, care denunţă aceste lucruri din punct de vedere moral, dar care nu merg la cauză. Şi avem de partea cealaltă democraţiile liberale care spun: iată aceşti oameni sunt slabi, atunci să nu mai respectăm democraţia, să ne eliberăm de independenţa magistraţilor. E cazul Poloniei, Ungariei, sunt unii care gândesc aşa în România - şi salut aici munca preşedintelui României care face eforturi ca ţara sa să reziste unor asemenea tendinţe".

(w400) Emmanuel M

La Bucureşti, reacţia preşedintelui Macron a fost primită cu ironie de liderul PSD.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD«Nu am de unde să ştiu la ce s-a referit, poate s-a referit la instituţii, când a zis "unii", poate "unele instituţii" vor să afecteze independenţa Justiţiei. Neavând informaţia completă, nu am cum să comentez».

Întrebare: "Cum vedeţi asemănarea cu Polonia şi Ungaria?"

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Eu nu o văd, este o prostie!"

Analiştii politici sunt de părere că includerea României în grupul ţărilor care creează probleme ar trebui să dea de gândit.

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, SNSPA: "Aluzia preşedintelui Macron se referă la actuala majoritate parlamentară şi îşi arată întreaga susţinere pentru preşedintele Klaus Iohannis. A fost deja un semnal pe care Franţa l-a transmis, anume că susţine lupta anticorupţie, susţine DNA-ul în confruntarea actuală şi nu dă crezare atacurilor care domină viaţa politică".

România a primit în ultima perioadă mai multe avertismente internaţionale pe tema legilor justiţiei. Cel mai recent este raportul GRECO.

Similare
RECOMANDĂRI