Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După 30 de ani de aşteptare, osemintele Regelui Carol al II-lea îşi vor găsi liniştea la Curtea de Argeş. TVR 1 va transmite în direct ceremonia

Carol al II-lea şi-a dorit să fie adus în ţara lui atunci când va cădea comunismul. La moartea sa, în urmă cu 66 de ani, a avut parte de ceremonii naţionale chiar dacă era în exil. Portugalia i-a acordat toate onorurile pentru că era rudă cu monarhii acelei ţări. Osemintele Regelui au aşteptat 30 de ani să îşi găsească liniştea.

Carol al II-lea a locuit în ultima partea a vieţi, în exil, în localitatea Estoril din Portugalia, alături de Elena Lupescu. S-a stins pe 4 aprilie 1953, înainte sa împlinească 60 de ani. A avut parte de funeralii regale, pentru că se înrudea cu regii Portugaliei.

Sicriul lui Carol al II-lea a mai fost expus în panteonul regal din Lisabona. Martor al acelor vremuri a fost Muchaxo, proprietarul restaurantului de pe plaja Ghinsu, frecventat de regii Europei, exilaţi de război, în Portugalia. Şi acum, Muchaxo are fotografiile monarhilor expuse la intrarea în restaurant.

După Revoluţia din 1989, portughezii au aşezat osemintele Regelui Carol al II-lea şi pe cele ale Elenei Lupescu, care murise în 1977, într-o cămăruţă, la mănăstirea Sao Vicente de Foro.

Repatrierea celor două sicrie s-a făcut însă abia în 2003, la 14 ani de la căderea comunismului.

De atunci, osemintele fostului monarh au stat într-o capelă încă 16 ani până când s-a construit Noua Catedrală Regală, unde să îşi găsească odihna.

Sâmbătă, 9 martie, TVR 1 va transmite în direct, într-o Ediţie Specială, de la ora 12.00, ceremonia de aşezare a osemintelor Regelui Carol al II-lea în Noua Catedrală şi necropolă regală din Curtea de Argeş, unde se află şi mormintele Regelui Mihai şi Reginei Ana.

Similare
RECOMANDĂRI