Dronele americane de modelul celei care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani au ajuns în România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dronele americane de modelul celei care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani au ajuns în România

Dronele americane MQ-9 Reaper, modelul care a lansat rachetele care l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, au fost aduse la Câmpia Turzii oficial pentru un exerciţiu militar româno-american, intitulat „Dacian Reaper 20”. În cadrul exerciţiului, dronele americane vor simula misiuni de „sprijin aerian la sol”, împreună cu militarii români. Însă, pot fi folosite şi pentru supraveghere aeriană în zona Mării Negre, unde Rusia şi-a intensificat prezenţa militară.

„Sunt misiuni de supraveghere aeriană şi sprijin la sol şi zbor în comun cu aeronavele bazei”, au confirmat oficiali ai bazei 71 aeriene de la Câmpia Turzii pentru Digi24.

Exerciţiul este organizat în România de comandamentul Forţelor Aeriene ale SUA dislocate în Europa şi de Forţele Aeriene Române (FAR), se arată într-un comunicat al FAR.

„Acest exerciţiu este parte din strategia NATO de descurajare a Rusiei la Marea Neagră”, a declarat, pentru Digi24.ro, analistul militar Claudiu Degeratu. „Această strategie de descurajare are trei componente: comunicarea voinţei politice, tehnica militară pe care o ai la dispoziţie şi exerciţiile militare de acest fel”, a spus Degeratu.

„Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacităţile de apărare colectivă şi de securitate regională”, se arată într-un comunicat al Forţelor Aeriene Române.

„Prin securitate regională se înţelege şi zona Mării Negre”, au declarat surse MApN. Senzorii de pe aceste aeronave fără pilot permit identificarea ţintelor terestre, dar şi navale.

De asemenea, unul din scopurile exerciţiului, care se desfăşoară în perioada ianuarie-martie 2020, îl constituie testarea dronelor în condiţii „de climă rece”, se arată într-un comunicat al Forţelor Aeriene SUA din Europa.

„Exerciţiul, planificat în cursul anului 2019, este o oportunitate de dezvoltare, testare şi evaluare a capacităţii de luptă, activităţile de instruire în comun cu partenerul american reprezentând un element cheie în creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părţi”, se arată în comunicatul Forţelor Aeriene Române.

 

Drona este fabricată în SUA începând cu 2007. În acest moment, armata SUA are în jur de 200 de astfel de drone.

Este un echipament militar impresionant: are un motor de 900 de cai putere, o autonomie de 480 de kilometri şi poate fi operată de la 1.900 de kilometri distanţă. Greutatea maximă pe care o poate transporta la decolare este de 4.700 de kilograme. Zboară la o altitudine de 15.000 de metri, iar anduranţa este de 14 ore. Viteza maximă este de 482 km/h.

Rachetele sunt extrem de precise şi se ghidează cu ajutorul camerelor care sunt instalate pe aceste drone. Au obiective pentru zi, pentru noapte, unele cu infraroşu, altele folosesc tehnologia laser.

Este drona despre care se spune că l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani. Maşina în care se afla a fost lovită de o rachetă, într-un raid al SUA. Se presupune că americanii au folosit rachete „Ninja” care explodează şi eliberează o serie de lame care rup ţinta în mai multe bucăţi.

Similare
RECOMANDĂRI