DNA anchetează dosarele de acordare a cetăţeniei române pentru numeroşi cetăţeni ruşi şi ucraineni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DNA anchetează dosarele de acordare a cetăţeniei române pentru numeroşi cetăţeni ruşi şi ucraineni

Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat de la Parchetul General dosarul în care este anchetat felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a nenumăraţi ruşi şi ucraineni de a deveni români.

Ministerul Public precizează pentru Europa FM că ancheta vizează fapte precum abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, în legătură cu unele dosare de acordare a cetăţeniei române.

În acest moment ancheta penală este la început, iar cercetările se fac in rem.

Secretarul  de stat în cadrul Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Ana Guţu, susţine la Europa FM, că problemele penale descoperite în România afectează întreg procesul de acordare a cetăţeniei pentru moldovenii din Republica Moldova.

Ana Guţu spune că nu mai puţin de 3.500 de dosare au probleme.

Acordarea cetăţeniei române este gestionată de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, iar şeful instituţiei, Andrei Tinu, spune că nimeni nu l-a chemat încă la parchet.

Surse diplomatice au declarat pentru Europa FM că la sediile consulare ale MAE din Republica Moldova vin să depună jurământul şi persoane care nu ştiu „o boabă” în limba română, deşi asta este o condiţie pentru acordarea cetăţeniei.

Preşedintele ANC, Andrei Tinu, spune că este posibil pentru că legea nu mai prevede intervievarea candidaţilor care pe parcursul întocmirii dosarului de cetăţenie dovedesc că au avut rude în România, iar jurământul este oricum ultimul pas.

Cât priveşte cererea în  creştere a unor ruşi de a deveni români, Preşedintele ANC spune că puţini au şi primit cetăţenia în ultimii trei ani.

Dosarul penal în care este anchetat  felul în care Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a gestionat solicitările a e nenumăraţi  ruşi şi ucraineni de a deveni români  a fost declinat acum mai bine de o lună de la Parchetul General la Direcţia Naţională Anticorupţie, mai exact la 23 ianuarie.

 

Similare
RECOMANDĂRI