DiscoverEU: 763 de tineri din România au primit bilete pentru a călători GRATUIT în Europa
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DiscoverEU: 763 de tineri din România au primit bilete pentru a călători GRATUIT în Europa

763 de români în vârstă de 18 ani au fost selectaţi să primească un permis de călătorie DiscoverEU. Ei vor avea posibilitatea de a călători gratuit maximum 30 de zile între 1 august 2019 şi 31 ianuarie 2020. Aproximativ 20 000 de tineri din toată Europa au fost selectaţi în această rundă a programului.

Aproape 95 000 de tineri s-au înscris la cea de-a treia rundă a acestei noi iniţiative a UE pentru tineret. Aproximativ 20 000 de europeni în vârstă de 18 ani au fost selectaţi să primească un permis de călătorie DiscoverEU. Ei vor avea posibilitatea de a călători maximum 30 de zile între 1 august 2019 şi 31 ianuarie 2020.

Cea de-a treia rundă a iniţiativei DiscoverEU a atras cereri din partea a aproximativ 95 000 de tineri din toate statele membre ale UE. Înscrierile au avut loc pe parcursul a două săptămâni şi s-au încheiat la 16 mai 2019. Circa 20 000 de tineri au fost selectaţi pe baza criteriilor de atribuireşi ţinând seama de cota stabilită pentru fiecare stat membru al UE.

Comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Luna aceasta, DiscoverEU îşi sărbătoreşte prima aniversare. Pe parcursul unui an, circa 275 000 de tineri s-au înscris pentru a lua parte la această experienţă, 50 000 dintre ei primind un permis de călătorie. Mă bucur să văd că tot mai mulţi tineri doresc să descopere bogăţia istoriei şi culturii noastre, îşi fac prieteni în alte ţări, devin mai independenţi şi mai încrezători în forţele lor, îşi împărtăşesc experienţele şi emoţiile şi, nu în ultimul rând, se descoperă pe ei înşişi.”

Câştigătorii celei de-a treia runde vor fi contactaţi în curând, astfel încât să îşi poată rezerva călătoriile. Ei vor avea posibilitatea de a călători, singuri sau în grupuri de maximum cinci persoane, între 1 august 2019 şi 31 ianuarie 2020 pe o perioadă de până la 30 de zile. Majoritatea vor călători cu trenul, iar alte moduri de transport sunt posibile doar în cazuri excepţionale.

Pe lângă permisul de călătorie, participanţii vor primi sprijin tehnic şi informaţii cu privire la diverse aspecte, cum ar fi metodele sustenabile de călătorie şi rolul de ambasador al iniţiativei DiscoverEU. În această calitate, participanţii vor fi invitaţi să îşi împărtăşească experienţele, fie pe platformele de comunicare socială (Instagram, Facebook şi Twitter), fie printr-o prezentare susţinută în cadrul şcolii sau al comunităţii locale. De asemenea, vor putea să intre în contact unii cu alţii şi să îşi împărtăşească experienţa pe reţelele sociale.

În plus, toţi participanţii vor fi invitaţi să ia parte la primele întruniri DiscoverEU(link is external), care se vor desfăşura în mai multe locuri din Europa şi se vor concentra pe anumite teme, cum ar fi sustenabilitatea sau patrimoniul cultural. Prima întrunire(link is external), care va avea loc la Nijmegen (Ţările de Jos), în zilele de 12 şi 13 iulie, va avea ca temă sustenabilitatea.

Comisia intenţionează să lanseze următoarea rundă de înscrieri până la sfârşitul acestui an, alte 20 000 de permise de călătorie urmând să fie puse la dispoziţia tinerilor interesaţi.

DiscoverEU este o experienţă de călătorie, simplă şi accesibilă, destinată tinerilor, inclusiv celor care provin din medii defavorizate. Participanţii selectaţi vor putea călători individual sau în grup. Iniţiativa le oferă tinerilor de 18 ani şansa de a afla mai multe despre patrimoniul cultural şi diversitatea culturală a Europei, de a se alătura altor tineri şi de explora identitatea europeană. A fost lansată în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European privind o acţiune pregătitoare cu un buget de 12 milioane EUR în 2018.

În cadrul primelor două runde, un număr de aproximativ 30 000 de tineri au avut posibilitatea de a călători în Europa. Pentru 2019, Parlamentul European a aprobat alocarea sumei de 16 milioane EUR pentru iniţiativa DiscoverEU. Comisia intenţionează să lanseze următoarea rundă de înscrieri până la sfârşitul lui 2019. Datele exacte şi informaţii suplimentare vor fi anunţate în timp util pe Portalul european pentru tineret.

În mai 2018, Comisia a propus alocarea sumei de 700 de milioane EUR pentru DiscoverEU ca parte din viitorul program Erasmus în cadrul următorului buget pe termen lung pentru perioada 2021-2027. În cazul în care Parlamentul European şi Consiliul aprobă această sumă, un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani ar avea posibilitatea de a călători în cursul următorilor şapte ani.

 

Similare
RECOMANDĂRI