Romania La Zi

Dezvoltarea regiunii dunărene va spori creşterea economică a României

post-img

Statele din Bazinul Dunării au dezvoltat un mecanism comunitar de cooperare la iniţiativa politică a României şi Austriei. Este vorba despre Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), la care participă 14 state: nouă state membre UE şi cinci state ne-membre UE. Scopul lor comun este dezvoltarea economică şi socială a macro-regiunii dunărene.

În perioada 2014 - 2020 a fost elaborat Programul Transnaţional Dunărea prin care se finanţează proiecte comune ţărilor partenere în acord cu obiectivele Strategiei UE 2020 şi SUERD.

În acest scop, Ministerul Turismului va avea o serie de discuţii cu autorităţile şi instituţiile publice centrale, ONG-uri, universităţi şi alte organizaţii  în vederea lansării celui de-al doilea apel de proiecte pentru Programul Transnaţional Dunărea 2014-2020.

Datorită acestui program, României i se pune la dispoziţie suma de circa 60 de milioane de euro prin care poate susţine investiţii care să aducă creştere economică şi  valorificarea potenţialului turistic naţional.

Pe lângă SUERD, Ministerul Turismului va identifica împreună cu autorităţile publice din ariile riverane Dunării, oportunităţile de accesare a fondurilor europene disponibile prin Programul Operaţional Regional, care vizează revitalizarea urbană, patrimoniu cultural, infrastructura rutieră de drumuri judeţene şi turism.