Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dezbatere electorală a candidaţilor pentru şefia Comisiei Europene, transmisă în direct în toată Uniunea Europeană

Parlamentul European a găzduit aseară dezbaterea electorală dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Înfruntarea a fost transmisă în toată Uniunea prin intermediul Eurovision. Fiecare dintre familiile politice şi-a desemnat un candidat, iar şansele de succes depind de rezultatele la alegerile de pe 26 mai.

La dezbatere au participat şase candidaţi, dintre care cei mai cunoscuţi sunt reprezentantul popularilor, germanul Manfred Weber şi olandezul Frans Timmermans, actual prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, reprezentant al socialiştilor.

Manfred Weber, candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, PPE: "Jean Claude Junker şi-a numit Comisia Comisia ultimei şanse. E din PPE, a făcut o treabă bună. Eu vreau să îmi numesc comisia  unui nou început, a unei noi ere, de optimism în care să arătăm lumii că putem realiza multe împreună."

Frans Timmermans, candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, S&D: "Aveţi viitorul Europei în mână. Săptămâna viitoare veţi decide soarta Europei pentru următorii cinci ani. Nu cred în cei care spun că Uniunea Europeană trebuie ruptă, nu cred nici în cei care spun că, pentru a evita ruperea, trebuie să păstrăm Europa aşa cum e. Cred că trebuie să reformăm Europa în mod fundamental."

La dezbatere au mai participat reprezentanţi ai conservatorilor, verzilor şi liberalilor, însă de departe principalii contracandidaţi au fost Frans Timmermans şi Manfred Weber, care nu s-au menajat pe timpul confruntării. Discuţia a fost moderată de trei jurnalişti selectaţi de Eurovision din Franţa, Germania şi Finlada.

Candidaţii au primit întrebări din domeniul migraţiei, securităţii, populismului, schimbărilor climatice şi rolului global al UE în lume.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: Dincolo de fastul dezbaterii, aceasta riscă să rămână în istorie doar un exerciţiu democratic. Din ce în ce mai multe voci spun că, după alegeri, sistemul de spitzenkandidaten va fi denunţat şi că viitorul şef al Comisiei Europene va fi negociatorul Brexitului, Michel Barnier.

Similare
RECOMANDĂRI