Romania La Zi

Declaraţie comună SUA – România privind Parteneriatul Strategic: Calităţile de lider regional îndrăzneţ ale României şi ingeniozitatea SUA vor consolida securitatea energetică a Europei

post-img

Guvernele Statelor Unite şi României au susţinut marţi, la Washington, a şaptea rundă a Dialogului Strategic dintre România şi Statele Unite, la Washington D.C., ulterior consultărilor politice care au avut loc la Departamentul de Stat între secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul de externe Bogdan Aurescu, în cadrul cărora şefii diplomaţiilor americană şi română au decis că România şi SUA vor colabora în continuare privind securitatea la Marea Neagră şi agresiunea rusă, iar România şi-a manifestat dorinţa să contribuie la dezvoltarea Strategiei SUA privind securitatea la Marea Neagră.

Aceste discuţii bilaterale şi dialogul strategic au avut loc într-un moment simbolic, când Statele Unite şi România sărbătoresc a zecea aniversare a adoptării Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI şi semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România. Dialogul Strategic a fost deschis de secretarul de stat român pentru afaceri strategice Dan Neculăescu şi secretarul de stat adjunct american pentru zona Europa şi Eurasia Karen Donfried.

Potrivit unei declaraţii comune publicate de Departamentul de Stat şi de MAE, Statele Unite şi România au evaluat progresele realizate în cadrul Dialogului Strategic şi au subliniat importanţa parteneriatului româno-american în abordarea ameninţărilor şi provocărilor comune. Discuţia s-a axat pe valorile şi interesele comune, pe reiterarea cooperării solide, stabile şi din ce în ce mai profunde dintre Statele Unite şi România şi pe angajamentul nostru comun de a îmbunătăţi cooperarea într-o gamă largă de domenii.

Întâlnirea a inclus grupurile de lucru stabilite în cadrul formatului Dialogului Strategic: cooperare politico-militară, evoluţii politice şi economice la nivel regional, cooperare economică bilaterală pe teme legate de infrastructură, investiţii şi comerţ, energie şi mediul înconjurător, cooperare în domeniul statului de drept şi consolidarea legăturilor între naţiuni.

Regiunea Mării Negre, o componentă cheie a securităţii euroatlantice

Cooperarea în domeniul securităţii este o parte consistentă şi un element cheie al parteneriatului strategic româno-american. Împreună, cele două părţi vor construi plecând de la realizări semnificative, cum este baza militară de apărare antirachetă de la Deveselu. Vor continua să îşi îmbunătăţească eforturile comune în cadrul NATO, pentru a-şi îndeplini angajamentele luate în materie de apărare şi descurajare, axate cu precădere pe regiunea Mării Negre, o componentă cheie a securităţii euroatlantice. Statele Unite şi România au subliniat importanţa valorificării succesului vizitei Secretarului Apărării Lloyd Austin în România, din octombrie 2021, pentru a aprofunda cooperarea noastră pe probleme critice de securitate.

Ambele părţi şi-au exprimat acordul de a colabora pentru a consolida relaţia transatlantică în toate formatele cooperării. Şi-au luat angajamentul pentru consultare şi coordonare în detaliu cu privire la politicile şi iniţiativele care promovează rezilienţă strategică transatlantică, în vederea reducerii nivelului de dependenţă de entităţile care nu împărtăşesc valorile şi interesele comunităţii transatlantice şi în acelaşi timp, în vederea intensificării legăturilor cu parteneri şi entităţi care gândesc la fel. Statele Unite şi România vor colabora strâns mai ales pe marginea viitorului Concept Strategic al NATO, pentru a întări Alianţa în misiunea sa de garant al păcii şi securităţii în Europa. Totodată, ambele părţi au subliniat importanţa cooperării dintre Uniunea Europeană şi NATO, a asigurării complementarităţii şi consolidării interoperabilităţii.

Calităţile de lider regional îndrăzneţ ale României şi ingeniozitatea Statelor Unite vor consolida securitatea energetică a Europei

În ceea ce priveşte infrastructura, investiţiile şi oportunităţile comerciale, ambele ţări au propus căi de a ajunge la rezultate pozitive şi concrete pentru companii şi cetăţeni şi de a promova valorile economice comune. Cele două părţi au recunoscut importanţa strategică pe care o are dezvoltarea infrastructurii pentru facilitarea interconectivităţii între ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv prin sprijin şi potenţiale investiţii oferite de Statele Unite. Ambele părţi şi-au exprimat sprijinul pentru Iniţiativa Celor Trei Mări şi potenţialul acesteia de a asigura rezilienţa economică în regiune.

Cele două părţi au evaluat cooperarea bilaterală din sectorul energetic, acordând atenţie în special punerii în aplicare a Acordului Interguvernamental de cooperare pe marginea programului României pentru energie nucleară, semnat anul trecut. Mai mult, atât Statele Unite, cât şi România, au subliniat importanţa anunţului făcut de Preşedintele Iohannis împreună cu Reprezentantul Special Kerry la Conferinţa COP26 de săptămâna trecută de la Glasgow, cu privire la intenţia României de a amplasa pe teritoriul său, până în 2028, reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR), construite în SUA, „primele de acest fel”. Astfel, România devine lider regional şi îşi întăreşte angajamentul de a lupta împotriva schimbărilor climatice, cu contribuţia tehnologiei revoluţionare americane, demonstrând încă o dată trăsătura caracteristică a Parteneriatului Strategic încheiat între Statele Unite şi România. Părţile au discutat şi despre o posibilă cooperare în materie de resurse de energie eoliană offshore (în largul mării). Calităţile de lider regional îndrăzneţ ale României şi ingeniozitatea Statelor Unite vor crea locuri de muncă, vor consolida securitatea energetică a Europei şi vor combate criza climatică.

Statele Unite şi România vor coopera îndeaproape în domeniul tehnologiei comunicaţiilor, având în vedere importanţa securităţii noii generaţii de reţele de comunicaţii wireless (fără fir) în a asigura prosperitatea, dar şi securitatea celor două naţiuni.

Statele Unite şi România şi-au exprimat acordul de a colabora pentru a deveni mai puternice şi a-şi spori rezilienţa, inclusiv prin măsuri comune de promovare a democraţiei, statului de drept şi a drepturilor fundamentale ale omului, atât la nivel regional, cât şi mondial. Şi-au reiterat angajamentul de a lucra împreună pentru a contracara încercările sistematice de a submina valorile comune ale comunităţii euroatlantice. Statele Unite şi România au subliniat importanţa eforturilor comune continue de a păstra ordinea internaţională bazată pe reguli, de a sprijini buna guvernare şi a menţine societăţile deschise. Ambele părţi au luat în discuţie folosirea Summitului pentru Democraţie din luna decembrie pentru a consolida democraţia şi statul de drept în întreaga lume.

Statele Unite şi România şi-au reiterat şi angajamentul de a colabora pentru a combate ameninţările emergente şi pentru a reacţiona la atacurile efectuate prin mijloace hibride sau în spaţiul cibernetic, precum şi pentru a lupta împotriva dezinformării.

Accederea României în programul Visa Waiver, tratată cu prioritate

Statele Unite şi România vor continua să trateze prioritar schimburile educaţionale, culturale şi profesionale şi se angajează să colaboreze cu scopul de a face progrese pentru îndeplinirea cerinţelor ca România să acceadă la Programul „Visa Waiver”. Legăturile dintre popoarele noastre reprezintă un punct forte colectiv şi ambele ţări au decis să dezvolte programe de diplomaţie publică ce abordează teme legate de Holocaust şi promovează o înţelegere comună asupra tuturor priorităţilor pe care le împărtăşim.

Cea de-a şaptea rundă a Dialogului Strategic a fost găzduită de Departamentul de Stat al SUA şi a reunit reprezentanţi ai agenţiilor şi ministerelor din cadrul celor două guverne. La întâlnire au participat reprezentanţi din conducerea Departamentului de Stat al SUA, Departamentului Apărării, Departamentului Comerţului, Departamentului Energiei şi Departamentului de Securitate Internă (Homeland Security), iar din partea română, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerului Energiei şi Ministerului Afacerilor Interne.

Ambele părţi au exprimat un interes puternic pentru aprofundarea parteneriatului strategic bilateral în următorul an şi în viitoarele dialoguri strategice. Acestea au convenit ca următoarea întâlnire anuală să aibă loc la Bucureşti, în 2022, când vom sărbători 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic în 1997.