UPDATE. PMP şi Alianţa 2020 USR PLUS solicită prelungirea programului de vot
Vizualizari:

UPDATE. PMP şi Alianţa 2020 USR PLUS solicită prelungirea programului de vot

UPDATE: Partidul Mişcarea Populară şi Alianţa 2020 USR PLUS solicită Guvernului prelungirea programului de vot, având în vedere că la mai multe secţii s-au format cozi masive.

„Cozile formate la secţiile de vot din Diaspora demonstrează că Guvernul PSD vrea să îngrădească dreptul acestora de a-şi exprima opţiunea. Mai ales că, ştiu şi ei, românii plecaţi la muncă în străinătate votează tradiţional împotriva actualei puteri. Partidul Mişcarea Populară cere Biroului Electoral Central şi Ministerului de Externe să decidă de urgenţă prelungirea programului secţiilor de vot din străinătate, astfel încât toţi românii din Diaspora şi din R. Moldova care se prezintă la vot să îşi poată exercita dreptul şi după ora 21.00. Precizăm că, în anumite state din Uniunea Europeană, votul s-a desfăşurat timp de două zile, tocmai pentru a încuraja participarea cetăţenilor la scrutin”, a scris pe pagina sa de Facebook candidatul din partea Partidul Mişcarea Populară, Eugen Tomac.

Alianţa 2020 USR PLUS solicită Guvernului prelungirea programului de vot până la ora 23,00, dat fiind că la mai multe secţii există "cozi masive", a declarat, duminică, preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, scrie Agerpres.

"Observăm că cetăţenii români sunt mobilizaţi la vot în mod pozitiv, surprinzător, şi e foarte important pentru noi să le asigurăm condiţiile ca ei să voteze. Lucrul acesta se întâmplă atât în ţară, cât şi în diaspora. Date fiind situaţiile pe care le întâlnim la mai multe secţii de vot, Alianţa 2020 USR PLUS cere Guvernului să se reunească de urgenţă pentru a lua toate măsurile necesare în vederea extinderii programului de vot, în loc de ora 21 până la ora 23. În mod clar, acest lucru este necesar la mai multe secţii de vot, pentru că avem deja situaţii, cozi masive unde oamenii care se pun în momentul de faţă la cozi cu siguranţă nu o să mai poată să voteze până la ora 21", a afirmat Cioloş, într-o declaraţie transmisă pe Facebook.

De asemenea, el a solicitat BEC să interpreteze prevederile legale privind spaţiul în care trebuie să se afle alegătorii la ora în care se închide secţia de vot. "Să fie interpretat acest spaţiu al secţiei de vot, nu biroul, nu sala în care se votează, ci incinta secţiei de vot. Mai concret, cei care vor intra in incinta clădirii în care există secţia de vot la momentul în care se închide secţia de vot şi expiră ora de vot să fie acceptaţi şi să poată să voteze", a explicat Dacian Cioloş.

Liderul PLUS a cerut şi suplimentarea buletinelor de vot în secţiile în care acest lucru e necesar. "Am primit mai multe semnale de la mai multe secţii de vot că sunt astfel de situaţii unde nu mai există suficiente buletine de vot şi există riscul suspendării votului din cauza absenţei buletinelor de vot", a adăugat Cioloş.
Similare
RECOMANDĂRI