Romania La Zi

Cristian Diaconescu, propus de România pentru poziţia de secretar general OSCE

post-img

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi fost şef al Administraţiei Prezidenţiale, este propus de către România pentru poziţia de secretar general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează newsweek.ro, cu referire la surse de la Bruxelles.

Potrivit surselor citate, oficialii Uniunii Europene au fost informaţi în legătură cu această propunere. 

Pentru această demnitate mai există o singură propunere: Helga Maria Schmid (Germania), actual secretar general al Serviciului European pentru Acţiune Externă (EEAS).

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este o organizaţie internaţională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor şi reconstrucţiei post-conflictuale. Este formata din 57 de ţări participante din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală şi America de Nord, acoperind spaţiul emisferei nordice "de la Vancouver la Vladivostok".

Biografie

Cristian Diaconescu s-a născut pe 2 iulie 1959, la Bucureşti. Este profesor de drept internaţional şi avocat.
 
În 24 ianuarie 2012 a fost numit ministru de Externe de premierul Emil Boc. Diaconescu s-a mai aflat în fruntea acestui minister şi în perioada decembrie 2008 - octombrie 2009. Cristian Diaconescu a rămas ministru de Externe şi în timpul Guvernării Ungureanu. La 27 aprilie 2012, după demiterea prin moţiune de cenzură a Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, Cristian Diaconescu a rămas fără portofoliul Externelor. Ulterior a fost numit consilier prezidenţial şi şef al Cancelariei Preşedintelui României.
 
S-a remarcat ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe şi ca ministru al Justiţiei (2004). A fost negociator- şef al României pentru tratatele şi acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protecţia minorităţilor şi readmisia, precum şi în domeniul măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii în Europa.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat pentru afaceri globale şi a dobândit gradul diplomatic de ambasador.
 
Între martie şi decembrie 2000 a fost secretar general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) şi ambasador en pied în această organizaţie.
 
Între 1998 şi 2000 a fost director general al Direcţiei Generale Juridice şi Consulare din MAE.
 
În perioada 1997-1998 a îndeplinit funcţia de director al Direcţiei OSCE şi de Cooperare cu Structurile Subregionale din MAE.
 
În perioada 1996-1997 a fost diplomat în Direcţia OSCE din MAE.
 
Între 1995 şi 1996 a fost diplomat la Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, adjunct al şefului misiunii pentru domeniile politico-militar şi de securitate ale OSCE.
 
În perioada 1993-1995 a fost coordonator al secţiei de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE.
 
Între 1990 şi 1993 a fost diplomat în Delegaţia Permanentă, ulterior Misiunea Permanentă a României la OSCE.
 
Din 1990 începe carieră diplomatică, la Misiunea Permanentă a României la OSCE. A fost director, director general şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
 
Cristian Diaconescu a fost negociator şef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, pentru Tratatul politic de baza între România şi Federaţia Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei şi secretar general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, fiind ambasador en pied în această organizaţie.
 
A fost şef de delegaţie la reuniunile privind Dimensiunea Umană a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva, Comisia Dunării etc.
 
Între ianuarie-mai 2012 a fost numit ministru al Afacerilor Externe în Guvernele Boc şi Ungureanu, ulterior fiind numit şef al Cancelariei Preşedintelui României şi Consilier Prezidenţial, până în aprilie 2014.
 
În 2011-ianuarie 2012 a fost vicepreşedinte al Senatului României.
 
În perioada 2010-2012 a fost preşedintele de Onoare al UNPR.
 
În februarie 2010 a demisionat din PSD.
 
În perioada decembrie 2008 - octombrie 2009 a fost ministru al Afacerilor Externe în Cabinetul Emil Boc În noiembrie 2008, a fost ales senator PSD de Bucureşti.
 
A candidat la Primăria generală a Capitalei din partea PSD, în iunie 2008.
 
Din 2005 până în februarie 2010 a fost vicepreşedinte al PSD, pentru politică internaţională şi relaţia cu comunităţile româneşti, şi purtător de cuvânt al formaţiunii.
 
În 2004 a fost ales senator de Constanţa, pe listele PSD.
 
Tot din 2004 este vicepreşedinte al Comisiei Drepturilor Omului şi preşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat.
 
Între martie şi decembrie 2004 a fost ministrul Justiţiei.
 
În perioada ianuarie-martie 2004 a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene, în MAE. În 2002, a intrat în PSD.
 
În perioada decembrie 2000-ianuarie 2004 a fost secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale, în Ministerul Afacerilor Externe.
 
Cristian Diaconescu a desfăşurat şi o activitate didactică şi ştiinţifică ca membru fondator în Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare, membru asociat al Jamestown Foundation, secretar ştiinţific al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, profesor în cadrul Colegiului Naţional de Apărare şi în cadrul Institutului de Drept şi Relaţii Internaţionale, unde a susţinut cursuri privind tematică securităţii şi cooperării europene şi euro-atlantice.
 
Din 2004 este profesor la Universitatea "Dimitrie Cantemir", Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.
 
În perioada 1998-2000 a fost profesor la Institutului de Drept şi Relaţii Internaţionale, unde a ţinut prelegeri ştiinţifice şi cursuri, de asemenea, în cadrul reuniunilor şi simpozioanelor tematice privind protecţia drepturilor omului la Strasbourg, Geneva, Londra.
 
Din 1997 este profesor la Colegiul Naţional de Apărare, unde ţine cursuri privind tematică securităţii şi cooperării europene şi euro-atlantice.
 
În perioda 1996-1997 a fost secretar ştiinţific al ADIRI.
 
Din 1995 este membru fondator în Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare.