Romania La Zi

Cota unică, modificată de anul viitor. Guvernul României vrea să introducă taxarea venitului global al familiilor

post-img

De anul viitor, România ar putea avea un nou sistem de impozitare. Guvernul de la Bucureşti vrea să taxeze venitul global al familiilor, nu al persoanelor fizice şi să introducă impozitul pe gospodărie, idee inspirată din modelul american. Astfel, mai multe cheltuieli vor putea fi scăzute din sumele plătite la stat. Însă discuţiile sunt abia la început.

De anul viitor, românii ar urma să fie impozitaţi pe venitul global, iar cota actuală de 16% va fi scăzută la 10%, a anunţat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Taxarea veniturilor se va face pe gospodărie, un concept care acum nu există în România, dar care se aplică în Statele Unite şi alte ţări. Astfel, familiile îşi vor putea deduce anumite cheltuieli la sfârşit de an, pe baza facturilor fiscale. De exemplu, meditaţiile copiilor, serviciile medicale sau investiţiile făcute în locuinţe.

"Dacă un salariat realizează venitul principal dintr-o relaţie de angajare, în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salarii. Dar la sfârşitul anului va trebui să dea o declaraţie fiscală în legătură cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declaraţii fiscale se va face o regularizare. Cotă progresivă nu, există cotă unică de 10% şi există o facilitate sub 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei", a precizat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Pentru calcularea impozitului în noua formă, românii vor avea nevoie de experţi fiscali. Statul va crea un corp al experţilor care îi va consilia gratuit pe contribuabili.

Cristian Pârvan, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România: "Principalul dezavantaj care va fi foarte repede evidenţiat - nepregătirea sistemului fiscal de a aborda o astfel de schimbare. Avantajele ar fi o anumită coerenţă în acordarea diverselor forme de ajutoare. Prin acea declaraţie de patrimoniu ne lămurim şi noi toate mătuşile Tamara din ţară. Acuma, dacă mătuşa Tamara are o pensie de 800-1.000 de lei, dar 2 vile şi 30 de terenuri, va fi o chestiune interesantă".

Adrian Benţa, consultant fiscal: "Fiind un sistem progresiv, din punctul meu de vedere, pentru că aşa este el făcut, cu siguranţă cei cu venituri mai mari vor plăti mai mult".