Coronavirus: Medicii militari români aflaţi în misiune în SUA, elogiaţi de guvernatorul statului Alabama
Vizualizari:

Coronavirus: Medicii militari români aflaţi în misiune în SUA, elogiaţi de guvernatorul statului Alabama

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a avut joi, 4 iunie 2020, o convorbire telefonică cu guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey, pentru a saluta împreună efortul medicilor şi specialiştilor români veniţi în statul american în cadrul unei misiuni de sprijin şi cooperare în gestionarea epidemiei COVID-19, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Guvernatorul Kay Ivey a exprimat recunoştinţa profundă a statului Alabama pentru gestul de prietenie şi solidaritate al României, apreciind iniţiativa autorităţilor române şi în mod special dedicaţia membrilor echipei medicale române, însoţiţi de reprezentanţii militari ai Ambasadei României. Ea a exprimat de asemenea satisfacţia pentru modul în care statul Alabama şi Romania cooperează în cadrul parteneriatului bilateral, semn al unei relaţii consolidate şi al unei prietenii strânse între Statele Unite şi ţara noastră.

Ambasadorul George Maior a transmis la rândul său aprecierea pentru realizarea acestei misiuni româneşti inedite în spaţiul american, care pune în valoare expertiza medicilor şi specialiştilor români dar şi importanţa instrumentelor de cooperare din cadrul parteneriatului strategic româno-american.

“Este fără discuţie un gest care nu va fi uitat şi care reprezintă trăsătura definitorie a caracterului pe care este construit acest parteneriat şi demonstrează solidaritatea în această perioadă dificilă prin care trecem”, consideră ambasadorul român.

Kay Ivey, guvernator republican al statului Alabama, are o îndelungată activitate politică şi civică, fiind un puternic susţinător al parteneriatului dintre Romania şi statul Alabama. În anul 2018, guvernatorul Ivey a emis o proclamaţie de felicitare a României pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri.
În noiembrie 2019, ambasadorul George Cristian Maior a efectuat o vizită în statul Alabama, ocazie cu care autorităţile statului Alabama au proclamat ziua de 1 noiembrie drept “Ziua Cooperării Alabama-România”.
 

O echipă de 15 medici şi specialişti CBRN din Ministerul Apărării Naţionale desfăşoară, pe durata a doua săptămâni, activităţi de asistenţă şi sprijin împreună cu medici şi personal medical din şase localităţi de pe teritoriul statului Alabama. Medicii şi specialiştii români cu expertiză în operaţiuni de decontaminare chimică şi biologică au participat la sesiuni comune de informare şi intervenţie în spitale, centre de tratament, facilităţi de îngrijire a persoanelor vârstnice, realizând în acelaşi timp un schimb important de evaluări cu reprezentanţi americani din sistemul de sănătate publică şi din cele mai mari spitale ale statului Alabama.

Parteneriatul militar dintre România şi statul Alabama, datând din 1993, este parte a Programului de Parteneriat Statal (State Partnership Program). Garda Naţională din Alabama a asigurat sprijin şi expertiză pentru instruirea piloţilor români privind trecerea pe avionul de luptă F-16, precum şi prin dezvoltarea infrastructurii în cadrul Centrului Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu.

Similare
RECOMANDĂRI