Corina Creţu: Investiţiile politicii de coeziune au impact asupra economiei româneşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Corina Creţu: Investiţiile politicii de coeziune au impact asupra economiei româneşti

Produsul intern brut al României va fi cu 2,1% mai mare datorită investiţiilor politicii de coeziune, până în 2023, a declarat comisarul european Corina Creţu, potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

„În România, investiţiile politicii de coeziune din ultimul deceniu au creat în mod direct 40.000 de locuri de muncă, au modernizat peste 27.000 de kilometri de şosele şi au sprijinit 560 de proiecte de cercetare şi inovare. Până în 2023, se preconizează că PIB-ul României va fi cu 2,1% mai mare datorită investiţiilor politicii de coeziune”, a spus Creţu, potrivit Agerpres.

„Acest lucru demonstrează necesitatea ca politica de coeziune post-2020 să rămână cel mai solid instrument de investiţii pentru toate regiunile, deoarece nimeni nu este imun la viitoare şocuri ale globalizării, la evoluţia tehnologică şi la crizele economice. Cine poate să ştie care regiuni vor avea nevoie, peste cinci ani, de finanţare pentru IMM-uri, şcoli, spitale, infrastructură publică?”, a mai spus comisarul european.

Creţu susţine că cel de-al şaptelea raport privind politica de coeziune a Comisiei Europene analizează Europa cu o lupă, din puncte de vedere multiple, respectiv PIB-uri regionale, investiţii, inovare, guvernanţă, migraţie, energie, probleme urbane.

Pentru perioada financiară actuală, politica de coeziune va sprijini 1,1 milioane de IMM-uri, va ajuta peste 7,4 milioane de şomeri să îşi găsească un loc de muncă şi 8,9 milioane de persoane să obţină calificări noi. Politica de coeziune va investi 16 miliarde de euro în economia digitală, va extinde serviciile guvernamentale online şi va conecta aproape 15 milioane de gospodării la internetul în bandă largă. De asemenea, în cadrul politicii de coeziune se vor realiza investiţii în eficienţa energetică, protecţia mediului şi îmbunătăţirea transportului public, precum şi în reţeaua rutieră şi feroviară transeuropeană.

Similare