Corina Creţu: În perioada 2021-2027, România va beneficia de o creştere cu peste 7 miliarde de euro a finanţărilor din cadrul Politicii de Coeziune
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Corina Creţu: În perioada 2021-2027, România va beneficia de o creştere cu peste 7 miliarde de euro a finanţărilor din cadrul Politicii de Coeziune

Ţările din Estul Uniunii Europene ar urma să primească mai mulţi bani din politica de coeziune, potrivit viitorului cadru financiar multianual.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a anunţat că ar fi vorba despre 300 de euro pe cap de locuitor, în timp ce ţările din Vest, mult mai dezvoltate decât România, vor încasa sume mult mai mici din fonduri europene.

"Am negociat, aşa cum ştiţi, în noul cadru financiar multianual. Ne-am luptat să rămânem la aceeaşi metodă de alocare a fondurilor europene, o metodă pe care o numim "metoda Berlin", care a fost folosită încă din anul 1999 şi care s-a bazat pe Produsul Intern Brut pe cap de locuitor. Potrivit acestei metode, România va beneficia în perioada 2021-2027 de o creştere cu peste 7 miliarde de euro a finanţărilor din cadrul Politicii de Coeziune în viitorul cadru financiar multianual. Vreau să vă spun că aceasta înseamnă peste 300 de euro pe cap de locuitor în România. Aceasta este logica Politicii de Coeziune: cu cât eşti mai bogat, cu atât primeşti mai puţin. Deci, Olanda va primi 13 euro pe cap de locuitor, iar ţări ca Slovacia, România, Bulgaria, Grecia vor primi mai mult", a spus Corina Creţu.

Politica de coeziune a contribuit enorm la dezvoltarea ţărilor intrate recent în Uniunea Europeana, iar în exerciţiul financiar trecut a creat peste 50 de mii de locuri de muncă numai în ţara noastră şi a redus decalajele dintre regiuni.

Luni, Corina Creţu a căutat soluţii împreună cu premierul Viorica Dăncilă şi mai mulţi miniştri pentru construirea celor trei spitale regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj. În ultima vreme, Corina Creţu a criticat România spunând ca ţara noastră a pierdut aproape două miliarde de euro, bani europeni, care ar fi putut îmbunătăţi infrastructura de transport.

Similare
RECOMANDĂRI