Romania La Zi

Constantin Codreanu cere sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale în protejarea etnicilor români din sudul Basarabiei

post-img

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a adresat o scrisoare oficială ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu Marian POP, cu referire la încălcarea drepturilor românilor din sudul Basarabiei sub pretextul diferenţei dintre limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”. Potrivit lui Codreanu, este vorba despre solicitarea unor certificate de competenţă lingvistică de limbă română pentru etnicii români de pretutindeni.

Parlamentarul Constantin Codreanu s-a adresat Ministerului Educaţiei Naţionale în urma sesizării primite de către Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării asupra unui caz, în care unei tinere din Ucraina i s-a refuzat înscrierea la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iaşi.

În solicitare se spune că „unei locuitoare a satului Orlovca, raionul Reni, Ucraina, i s-a refuzat înscrierea la studii universitare în România sub pretextul că nu deţine certificat de cunoaştere a limbii române. Motivul a fost formulat în scris, fără drept de apel, iar documentul este semnat de conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi”.

Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a fost sesizată şi asupra altor cazuri similare, chiar dacă legislaţia în vigoare în materie de educaţie şi drepturi ale românilor de pretutindeni nu conţine asemenea prevederi, se mai arată în apelul lui Codreanu. Asta chiar dacă persoanele respective sunt de etnie români şi îşi asumă în mod liber identitatea culturală română (prin Declaraţia pe proprie răspundere), limba maternă este româna, studiile urmate în localităţile de baştină din Ucraina au fost în limba română, pe care autorităţile ucrainene o numesc „moldovenească”, fapt confirmat prin actele de studii emise de autorităţile şcolare. Acest motiv nu poate servi drept motiv de discriminare în România a etnicilor români din Ucraina, susţine deputatul PMP.

Constantin Codreanu se referă la Legea cu privire la sprijinul acordat românilor de pretutindeni nr. 299/2007, art. 1, care reglementează „drepturile persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, denumite in continuare români de pretutindeni”.

Această formulă din lege a fost preluată integral chiar de către Ministerul Educaţiei Naţionale atât în Metodologia de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul preuniversitar de stat din România pe locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, respectiv fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă începând cu anul şcolar 2017-2018, cât şi în Metodologia de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă, începând cu anul universitar 2017-2018, mai menţionează Codreanu.

Parlamentarul român cere Ministerului Educaţiei Naţionale sprijinul, prin implicare directă, pentru a clarifica situaţia şi pentru a lua măsurile necesare, potrivit legii, în aceste cazuri.