Constantin Codreanu cere predarea materiilor în limba maternă în şcolile românilor din Ucraina
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Constantin Codreanu cere predarea materiilor în limba maternă în şcolile românilor din Ucraina

Deputatul PMP Constantin Codreanu i-a cerut ministrului ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, predarea materiilor în limba maternă în şcolile românilor din Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Constantin Codreanu, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, şi cu Olexandr Bankov, ambasadorul Ucrainei în România. Discuţiile au vizat noua Lege a educaţiei adoptată de Kiev.

"În calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării am avut prima reacţie oficială în Parlamentul României legat de noua Lege a educaţiei din Ucraina. Nu voi mai reaminti tratatele pe care statul ucrainean le încalcă prin adoptarea actului normativ, inclusiv articolele 23 şi 53 din propria Constituţie, însă trebuie să menţionez că românii din Ucraina au murit şi mor în continuare pentru integritatea teritorială a ţării în care trăiesc şi nu cred că poate contesta cineva faptul că aceştia nu sunt cetăţeni loiali Ucrainei, indiferent de limba în care aleg să studieze în şcolile lor istorice", a declarat Constantin Codreanu.

Potrivit lui Codreanu, "limba moldovenească este un artificiu inventat de sovietici şi practicat în politica statului ucrainean pentru a-i dezbina pe români în români propriu-zişi şi moldoveni".

"Dorim ca, pe viitor, soluţia pentru această problemă, care denotă o lipsă de respect faţă de unitatea noastră lingvistică, etnică şi culturală să se materializeze prin predare exclusiv în limba română maternă în şcolile românilor din Ucraina", a menţionat deputatul PMP Constantin Codreanu.

Similare