Consiliul UE o confirmă pe Laura Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consiliul UE o confirmă pe Laura Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european

Consiliul UE şi-a dat luni acordul pentru numirea Laurei Codruţa Kövesi în funcţia de procuror-şef european. Numirea trebuie să fie confirmată în mod oficial şi de către Parlamentul European.

După votul din Consiliul Uniunii Europene, numirea trebuie confirmată în mod oficial şi de către Parlamentul European.

Luna trecută, Laura Codruţa Kovesi a fost votată pentru funcţia de procuror-şef european cu o majoritate covârşitoare în COREPER (17 voturi din 22). Votul indicativ din COREPER a fost transmis de către echipa de negociatori a Consiliului, formată din ambasadorii Finlandei, Portugaliei şi Croaţiei, negociatorilor Parlamentului European.

Pe 24 septembrie, echipele de negociere ale Parlamentului şi Consiliului au ajuns la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea noului Parchet European. 

Primul vot indicativ a avut loc pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE, când ambasadorii statelor membre din COREPER l-au preferat pe candidatul francez, în timp ce Parlamentul European a mers de la început pe mâna Laurei Codruţa Kovesi.

Cum PE şi Consiliul nu au ajuns la o înţelegere - asta şi pe fondul lipsei de susţinere din partea României pentru Kovesi - procedura a fost îngheţată şi reluată după instalarea noului Legislativ şi după ce Finlanda a preluat de la România Preşedinţia rotativă a Consiliului.

Similare
RECOMANDĂRI