Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins cererea de licenţă pentru RTR Iaşi. "Ar fi putut face propagandă în favoarea Rusiei"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins cererea de licenţă pentru RTR Iaşi. "Ar fi putut face propagandă în favoarea Rusiei"

Autorităţile de la Bucureşti din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au respins solicitarea postului rusesc de televiziune RTR de a intra pe piaţa românească. „RTR Iaşi ar fi putut face propagandă în favoarea Rusiei”, şi-au motivat decizia cei nouă membri CNA, scrie evzmd.md.

Unul dintre membrii din conducerea CNA, Dorina Rusu, le-a spus reprezentanţilor societăţii prezenţi la şedinţa CNA că postul de televiziune omonim din Republica Moldova a fost amendat de mai multe ori de autoritatea care reglementează mediul audiovizual, în special pentru propaganda rusească, potrivit RFI.

Pe de altă parte, un reprezentant al societăţii a subliniat faptul că în prezent solicită o licenţă pentru un post nou, precizând că RTR este un post „apolitic”. „Noi cerem licenţă pentru RTR Iaşi, care o să vină cu un program nou, conţinut nou, va fi un canal filmat şi împachetat la Iaşi. Mă refer la noutăţi. În rest, matinal şi divertisment o să facem sigur, tot în România”, a spus acesta. Reprezentanţii postului de televiziune au subliniat că nu pleacă de la ideea de a face propagandă Rusiei.

Într-un interviu pentru RFI, membrul CNA Valetin Jucan explică faptul că aceeaşi companie care ar fi urmat să opereze postul din Iaşi emite şi în Republica Moldova, unde retransmite programe ruseşti. „Exista pericolul ca acest post de televiziune să prezinte informaţii false despre Uniunea Europeană şi Statele Unite. E vorba de materiale de propagandă pro-rusă, aşa-numitele fake news”, spune Valentin Jucan. El a mai adăugat că postul ar fi putut emite informaţii trunchiate, în principal legate de Uniunea Europeană, SUA, materiale de propagandă în sensul promovării politicilor expansioniste ale Federaţiei Ruse. „E vorba despre emisiuni care nu aveau decât un punct de vedere în ceea ce priveşte politica externă, cel promovat de Rusia, emisiuni care nu au un echilibru în acest sens”, a completat Jucan.

Compania din Iaşi, care a susţinut proiectul RTR, este deţinută de TV Content SRL din Chişinău, deţinută la rândul său de Sergheev Evgheni 50% şi Stetco Victor – 50%. TV Content SRL operează RTR Moldova, care transmite programele televiziunii de stat ruseşti Rossia 1. 

Similare