Comisia Europeană a aprobat 226 de proiecte în valoare de 102 milioane de euro pentru a sprijini reformele naţionale. 13 dintre proiectele finanţate sunt ale României
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Comisia Europeană a aprobat 226 de proiecte în valoare de 102 milioane de euro pentru a sprijini reformele naţionale. 13 dintre proiectele finanţate sunt ale României

Comisia Europeană a aprobat marţi 226 de proiecte care se vor derula în cele 27 de state membre şi vor sprijini eforturile de elaborare şi punere în aplicare a reformelor naţionale menite să stimuleze creşterea economică. Aceste acţiuni de sprijin se realizează în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) şi vor dispune, în 2021, de un buget total de 102,6 milioane EUR pentru promovarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale în Uniunea Europeană. Din cele 226 de proiecte, 13 proiecte sunt ale României.

“Reformele sunt necesare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, consolidarea sistemelor de sănătate şi a sistemelor sociale şi educaţionale şi, în general, pentru sporirea rezilienţei statelor membre şi a părţilor interesate atunci când se confruntă cu provocări dificile şi crize globale. Instrumentul de sprijin tehnic este un instrument puternic care le poate permite statelor membre să realizeze reformele de care au nevoie pentru o creştere durabilă”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, conform CaleaEuropeană.ro.

IST este principalul instrument prin care Comisia Europeană oferă sprijin tehnic pentru reforme în UE. Acesta face parte din cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027 şi din Planul de redresare pentru Europa. Instrumentul se bazează pe succesul predecesorului său, Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS), prin intermediul căruia s-au realizat, începând din 2017, peste 1 000 de proiecte de asistenţă tehnică în toate statele membre.

Conform fişei tehnice disponibile pentru România, Comisia Europeană va sprijini România cu 13 proiecte în domeniile de elaborare a politicilor şi de coordonare, planificare strategică şi bugetară, sustenabilitatea investiţiilor publice, îmbunătăţirea respectării legislaţiei fiscale şi a legislaţiei fiscale în sine, transformarea digitală şi tranziţia verde. Până în prezent, România a beneficiat de 59 astfel de proiecte.

Reformele care pot beneficia de sprijin din partea IST includ, dar nu se limitează la: administraţia publică, guvernanţa, politicile fiscale, mediul de afaceri, sectorul financiar, piaţa forţei de muncă, sistemele de educaţie, serviciile sociale, asistenţa medicală, tranziţia verde – de exemplu „Valul de renovări ale clădirilor” – şi serviciile digitale. Consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative de a concepe şi a pune în aplicare reforme şi investiţii este esenţială pentru a stimula rezilienţa şi a sprijini redresarea.

Bugetul mai mare, în valoare de 864 milioane EUR, de care beneficiază IST în perioada 2021-2027 face posibilă oferirea de sprijin tehnic din cadrul acestui instrument pentru a ajuta statele membre să pregătească şi să pună în aplicare planurile de redresare şi rezilienţă (PRR), ceea ce le permite acestora să fie mai bine echipate pentru a accesa finanţarea din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR). În total, peste 60 % din proiectele IST preselectate pentru 2021 sunt legate de punerea în aplicare a programelor de redresare şi rezilienţă, în timp ce 30 % se axează pe Pactul verde şi 44 % pe tranziţia digitală.

De asemenea, sprijinul acordat din IST ajută statele membre să abordeze în mod eficace provocările identificate în recomandările specifice fiecărei ţări.

Similare
RECOMANDĂRI