Romania La Zi

Comandant al Forţelor Terestre SUA, în vizită în România: Exerciţiul militar Defender Europe 21 este o dovadă a angajamentului SUA faţă de NATO

post-img

Exerciţiul militar multinaţional ”Defender Europe 21” este o dovadă a angajamentului SUA faţă de NATO, a declarat, vineri, generalul-locotenent John Kolasheski, comandantul Corpului V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii.

El a participat la o declaraţie de presă comună cu şeful Forţelor Terestre Române, generalul-maior Iulian Berdilă, şi comandantul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est de la Sibiu, generalul-maior Tomiţă-Cătălin Tomescu.
 

“‘Defender Europe 21’ este dovadă a angajamentului nostru faţă de NATO. Este un exemplu elocvent al capabilităţilor noastre comune şi demonstrează că aliaţii şi partenerii NATO rămân mai puternic uniţi”, a spus Kolasheski, potrivit Agerpres.

El a adăugat că exerciţiul militar promovează interoperabilitatea cu aliaţii şi partenerii Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.

Defender Europe 2021, cel mai mare exerciţiu militar organizat de SUA în Europa în ultimii 25 de ani, a început marţi, 4 mai, cu ocazia unei ceremonii de deschidere desfăşurate în Portul Durres, din Albania. Defender Europe 21 include un număr mai mare de ţări aliate şi partenere ale NATO care desfăşoară activităţi într-o zonă mai largă decât cea planificată pentru 2020. Peste 28.000 de forţe multinaţionale din 26 de naţiuni vor desfăşura operaţiuni aproape simultane în mai mult de 30 de zone de antrenament din 12 ţări, inclusiv România, pentru a exersa apărarea flancului estic al NATO. Din cei peste 28.000 de soldaţi, 2.900 vor fi militari americani.

Generalul-maior Tomiţă-Cătălin Tomescu a evidenţiat că exerciţiul este un eveniment de instruire “major” pentru Corpul Multinaţional Sud-Est de la Sibiu pentru a demonstra atingerea capabilităţii operaţionale iniţiale a acestui comandament în acest an. 

“Participarea acestui comandament la exerciţiul ‘Defender Europe 21’ reprezintă un prim pas în procesul de creare şi dezvoltare a capabilităţilor acestui comandament activat în structura de forţă a NATO, începând cu 16 februarie 2021, şi este menit să demonstreze atingerea capabilităţilor operaţionale iniţiale. (…) Noi trebuie să declarăm capabilitatea operaţională iniţială în cursul acestui an şi ne vom folosi de acest exerciţiu pentru a face acest demers”, a punctat Tomescu.

Amintim că în contextul modificării radicale a mediului internaţional de securitate şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră a prezentat la summitul NATO din 2018 o ofertă de constituire pe teritoriul naţional a unei capabilităţi multinaţionale de comandă şi control în domeniul terestru – HQ MNC-SE, care va fi pusă la dispoziţia NATO, ca element integrator al planurilor naţionale şi aliate de apărare. Propunerea României a fost acceptată de aliaţi, iar MNC-SE va avea statut de comandament militar internaţional, subordonat unui comandament aliat, în afara structurii naţionale de comandă şi control.

Şeful Forţelor Terestre Române, generalul-maior Iulian Berdilă, a completat că “prezenţa trupelor Statelor Unite ale Americii pe teritoriul naţional reprezintă o garanţie esenţială pentru întărirea apărării împotriva riscurilor ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, regionale, colective, atât în cadru bilateral, cât şi aliat”.

El a vorbit şi despre investiţiile la nivel militar. “Cadrul strategic al domeniului terestru, cel puţin până în anul 2030, ne permite transformarea responsabilă a procentului asumat de 2% din Produsul Intern Brut pentru Armata României în capabilităţi esenţiale destinate Forţelor Terestre”, a evidenţiat Berdilă, dând ca exemplu recepţia şi realizarea capacităţii operaţionale pentru sistemele HIMARS.

Comandantul Corpului V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii, generalul-locotenent John Kolasheski, este în vizită de lucru în România, până duminică, la invitaţia şefului Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), generalul-maior Iulian Berdilă.