Romania La Zi

Colectiv, 30 octombrie 2015. Noaptea în care salvatorii au învăţat o lecţie grea, cu un preţ imens: 65 de vieţi

post-img

La doi ani de la incendiul din clubul Colectiv, tragedia care a îndoliat o ţară întreagă, tragem linie, ne amintim şi ne rugăm pentru cele 65 de suflete plecate înainte de vreme. Durerea, suferinţa şi amintirile unei nopţi tragice sunt încă imagini vii, pentru salvatorii care au încercat să facă imposibilul pentru a-i scoate din infern pe oamenii arşi. Legea a fost schimbată pentru ca intervenţiile în astfel de cazuri să se facă mai rapid şi să nu ne mai lovim de erori şi neputinţă.

30 octombrie 2015. La ora 22.32 se înregistrează primul apel la 112. Vocea disperată a unui bărbat, martor la tragedia care a ucis 65 de suflete, implora ajutor. O scânteie dintr-un joc de artificii a aprins buretele care îmbrăca stâlpii clubului Colectiv. Flacăra s-a extins rapid la tavan. Cele peste 400 de persoane care erau în club la concertul trupei rock Goodbye to Gravity au fost prinse înăuntru ca într-un cuptor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a avut nevoie de aproximativ 20 de minute ca să declanşeze Planul Roşu de Intervenţie pentru victime multiple. Se mobilizează toate forţele disponibile. 90 de răniţi ajung în spitalele de urgenţă din Capitală. La faţa locului, amploarea dezastrului capătă, cu fiecare minut, valenţe apocaliptice.

Echipajul serviciului de Ambulanţă, condus de medicul Ovidiu Cismaru a ajuns la Colectiv la scurt timp după dezastru.

Timp de o oră, medicul Cismaru şi colegii lui l-au resuscitat pe Andrei Ştefan, un tânăr în vârstă de 15 ani, care şi-a pierdut viaţa în noaptea aceea.

Asistente şi medici care erau de gardă la Maternitatea Bucur, aflată în apropiere de Colectiv, au coborât să ajute cu tot ce au putut. Imaginile dezastrului nu le dau pace nici acum.

După Colectiv, sistemul de intervenţie a trecut prin schimbări urgente. Iar legislaţia s-a modificat. Prin serviciul 112, ambulanţa, SMURD-ul, poliţia şi pompierii pot comunica direct printr-un canal special şi astfel îşi pot coordona acţiunile. Procedurile pentru declanşarea planului roşu de intervenţie s-au simplificat. Acum nu mai depinde totul de deciziile unei singure persoane.

30 octombrie 2015 a fost, aşadar, un test de foc şi pentru salvatori. Au învăţat o lecţie grea, cu un preţ imens: 65 de vieţi mistuite. Şi nimeni nu are dreptul să uite.