Cifre oficiale: La 13 ani de la aderarea la UE, România a primit trei euro pentru fiecare euro cu care a contribuit la bugetul comunitar
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cifre oficiale: La 13 ani de la aderarea la UE, România a primit trei euro pentru fiecare euro cu care a contribuit la bugetul comunitar

România a primit 54,43 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 18,91 miliarde de euro, în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 noiembrie 2019. În termeni simplificaţi, pentru fiecare un euro cu care România a contribuit la bugetul Uniunii Europene a primit înapoi câte trei euro.

Astfel, după 13 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, România are un sold pozitiv de 35,52 miliarde de euro, fonduri europene primite peste banii cu care a contribuit la bugetul UE, scrie Calea Europeană.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice din România, cei mai mulţi bani au fost obţinuţi din fondurile europene din perioada de programare 2007-2013, aproximativ 34 miliarde de euro.

n ceea ce priveşte actualul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, România a primit de la Uniunea Europeană fonduri europene de peste 17,75 miliarde de euro. Restul sumelor au fost alocate în perioada de pre-aderare pentru a pregăti intrarea României în UE.

Aceste date sunt publicate în contextul în care anul 2020 este ultimul din actualul cadru financiar multianual, iar ţările UE,

Comisia Europeană şi Parlamentul European poartă discuţii intense pentru definitivarea viitorului buget multianual 2021-2027.

Similare
RECOMANDĂRI