Romania La Zi

Cheile Bicazului, unul dintre cele mai frumoase defilee din România

Cel mai talentat pictor şi sculptor rămâne ..Natura. Iar o dovadă poţi găsi la graniţa dintre Moldova şi Transilvania, acolo unde un râu de munte a creat în timp unul dintre cele mai frumoase defilee din România - Cheile Bicazului. Uriaşi de piatră, prinşi parcă într-o horă, abia de lasă soarele să le pătrundă spre picioare. Echipa TVR Moldova a încercat să descopere sufletul Bicazului.

Inima munţilor Haşmaş bate în ritmul apei învolburate a Bicazului, râul care coboară grăbit printre stănci, parcă căutând o ieşire printre pereţii înalţi de piatră. Dacă mergi după el, drumul şerpuit te aduce într-un loc de poveste. Străjuite de Muntele Bardos, Piatra Poienii şi Piatra Surducului, Cheile Bicazului deschid ochilor o privelişte impresionantă.

Opt kilometri de stânci verticale foarte înalte care par să se ţină de mână. Nu reuşeşti să o petreci cu privirea pe una că se prinde de alta şi mai masivă. De sus se desprind picături grăbite, care se strivesc de pragurile stâcoase şi se prefac în cristale mici care împânzesc defileul.

Dacă parcurgi traseul la pas înţelegi de ce localnicii le-au numit astfel. Gatul Iadului este format din doi pereţi înalţi ondulaţi de-a lungul drumului pe care par sa-l înghită. Stâncile sunt atât de aproape că se face întuneric şi se crează senzaţia de intrare în Infern.

De-a lungul drumului poate fi admirată Piatra Altarului, un masiv stâncos de peste 1100 de metri înălţime, dar şi Piatra Pinteştilor şi Piatra Arşiţei. Paradoxal, dar aceasta împărăţie rece de piatră respiră… cu o putere de neimaginat. Flori multicolore străbat piatra pentru a vedea lumina soarelui.

Versanţii masivului sunt îmbrăcaţi cu păduri de molid care îşi înalţă frunţile spre albastrul cerului. Pe ici colo sunt ascunse peşteri din care răbufneşete apa, parcă eliberându-se din strânsoare, căzând cu viteză în cascade şi avene.

Afluentii Bicazului îşi urmează calea creînd şi alte chei precum Cheile Laposului, Cheile Sugaului sau Cheile Bicajelului, prin care te poartă ameţit serpentinele abrupte.

Construcţia drumului îngust a început în anul 1912 şi avea scopuri militare, pentru că stâncile erau cel mai bun scut de apărare. Ulterior, însă, acesta a devenit una dintre cele mai importante treceri care leagă cele două regiuni istorice Moldova şi Transilvania. Astăzi locul atrage milioane de turişti din toată lumea, fiind renumit şi pentru alpinismul montan de performanţă care se practică aici. Un lucru e cert. Cei care păşesc măcar o data prin Cheile Bicazului, vor să revină pentru a se mai cufunda o data în peisajul impresionant îmbibat cu stropi de apă vie…