Romania La Zi

Cetatea Râşnov din Braşov va fi restaurată printr-un proiect european. Lucrările vor începe anul viitor

post-img

Cetatea Râşnov din Braşov va fi restaurată datorită unui contract de finanţare în valoare totală de peste 16 milioane de lei româneşti. Proiectul prevede ca lucrările să înceapă anul viitor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că este vorba despre un proiect foarte important nu numai pentru comunitatea din Râşnov, având în vedere că Cetatea Râşnov este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din regiune, care trebuie pus cât mai bine în valoare.

Primarul oraşului Râşnov, Liviu Butnariu, a precizat că prin acest proiect se aduce un beneficiu întregii zone din jurul cetăţii, iar turiştii vor avea condiţii mult mai bune de vizitare.

„Este un beneficiu pentru noi, pentru întreaga zonă, începând cu Dino Parc, liftul pe plan înclinat care face legătura cu centrul istoric al oraşului renovat anul trecut şi, prin reabilitarea cetăţii, se vor finaliza investiţiile în zona Valea Cetăţii, iar turiştii vor beneficia de condiţii mult mai bune de vizitare", a afirmat primarul.

Conform acestuia, în următoarea perioadă vor fi organizate licitaţii pentru proiectare şi execuţie, lucrările urmând să înceapă anul viitor.

Intervenţia constă în lucrări de desfiinţare în cazul construcţiilor ilegale ridicate în perioada 2000-2006, lucrări de consolidare/restaurare/conservare a fundaţiilor, subzidiri, reconstituirea integrală a Turnului Principal-de Nord (Gotic) şi a Turnului Adosat, reconstituirea unor căsuţe din grupul de căsuţe Turnul Armelor, refacerea parţială a Turnului prăbuşit, refacerea şarpantei la Turnul triunghiular. De asemenea, lucrările au în vedere eliminarea umidităţii din spaţiile interioare ale ansamblului arhitectural, lucrări de amenajare/modernizare/ambient, confecţionarea şi montarea jgheaburilor şi burlanelor, sisteme de scurgere a apelor pluviale, amenajări peisagistice, sistematizarea verticală a Incintei de Vest astfel încât să se creeze traseul de vizitare coerent, cu spaţii de parcurs, observare, repaus, instalaţii şi echipamente pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă de foc, antiefracţie.

Respectând funcţiile cetăţii, elaborate de managerul Direcţiei Cultură Râşnov încă din august 2008, în incinta cetăţii vor funcţiona şase spaţii pentru expoziţii, un spaţiu pentru expoziţii în aer liber, un spaţiu pentru evenimente culturale tip spectacol, un altul pentru un centru de informare turistică şi de patrimoniu şi cinci spaţii cu destinaţie comercială şi pentru ateliere meşteşugăreşti.

Valoarea totală a cererii de finanţare este de 16.004.094 de lei, Primăria oraşului Râşnov urmând să asigure suma de 766.628 de lei, reprezentând cofinanţarea de 2%. Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni de la data semnării contractului de finanţare — 30 iunie 2017, iar pentru lucrările de execuţie sunt prevăzute 26 de luni.