Cea mai mare investiţie militară americană în Europa în 2021 va fi realizată în România. 130,5 milioane de dolari, alocate pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii
Vizualizari:

Cea mai mare investiţie militară americană în Europa în 2021 va fi realizată în România. 130,5 milioane de dolari, alocate pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii

Statele Unite vor aloca o sumă de 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, care reprezintă cea mai mare investiţie militară americană în Europa pentru anul 2021, după ce Congresul SUA, atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul SUA au aprobat săptămâna trecută bugetul Pentagonului pentru anul viitor.

Congresul SUA a adoptat definitiv la 11 decembrie un buget de 740,5 miliarde de dolari pentru apărarea ţării în 2021. Legea bugetului apărării, aprobată iniţial de Camera Reprezentanţilor cu o majoritate zdrobitoare de 335 de voturi pentru, a obţinut 84 de voturi pentru şi 13 împotrivă în Senat, atingând astfel o “super-majoritate” de voturi necesare în cele două camere pentru a depăşi obstacolul unui eventual veto prezidenţial, cu care Donald Trump a ameninţat pentru că legea se opune planului său de reducere a prezenţei militare americane în Germania şi pentru că prevede redenumirea bazelor militare care-i omagiază pe generalii taberei confederate, care luptau pentru menţinerea sclaviei.

Textul legii impune Pentagonului un termen de cel puţin 120 de zile înainte de orice reducere a efectivelor sale în Germania, ceea ce înseamnă că nicio retragere americană nu ar putea avea loc înainte de începerea mandatului lui Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Textul aprobat cuprinde o investiţie de 130,5 milioane de dolari în modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii, în ceea ce ar urma să reprezinte cea mai mare investiţie americană într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021.

Bugetul votat cuprinde şi alte investiţii în bazele militare din Europa: 59 milioane de dolari în baza navală din Rota Spania, 36 milioane de dolari pentru baza aeriană din Ramstein din Germania şi 25 de milioane de dolari în baza aeriană Spangdahlem, tot din Germania. Astfel, investiţia de la Câmpia Turzii va fi cea mai mare din Europa, indiferent că este vorba despre investiţii în capabilităţi navale sau aeriene.

Investiţiile pentru modernizarea Bazei 71 aeriene “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii au rolul de a transforma baza militară într-un hub operaţional major al Forţelor Aeriene ale SUA în regiunea Mării Negre şi în estul Europei.

Baza 71 Aeriană a Forţelor Aeriene Române este localizată lângă oraşul Câmpia Turzii, în Judeţul Cluj. Baza a fost fondată pe 1 iunie 2002, în urma unui program de reorganizare a Armatei Române.
Similare
RECOMANDĂRI