Romania La Zi

Bogdan Trif: Încasări şi număr record de turişti în România, după acordarea voucherelor turistice

post-img

Acordarea voucherelor turistice în România a adus în acest an încasări şi cifre record cu privire la numărul de turişti. Această măsură, de asemenea, a scos la lumină,  din economia neagră,  spaţii de cazare. Declaraţile au fost făcute ieri de către ministrul Turismului din România, Bogdan Trif.

Ministrul a prezentat noile măsuri care au intrat ieri în vigoare în România, menite să susţină dezvoltarea turismului prin stimularea investiţiilor în acest domeniu, şi a anunţat că Legea Turismului a fost definitivată de către Ministerul Turismului, a fost trimisă către avizare interministerială şi va fi adoptată cât mai curând.

„În acest an, sectorul turistic a beneficiat de o măsură care a adus încasări,  dar şi cifre record cu privire la numărul de turişti. Vorbim de voucherele de vacanţă de care au beneficiat 1,2 milioane de români angajaţi ai instituţiilor de stat sau ai societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar. Valoarea unui voucher este de 1450 de lei pentru fiecare beneficiar.

Aşa cum ştiţi, aceste vouchere au fost scutite de plata CAS şi CASS şi au fost impozitate doar cu 10%. (impozit pe venit). Această măsură a fost apreciată de mediul privat care a şi solicitat să o menţinem şi pe viitor. Efectul pozitiv s-a văzut. Numărul de turişti a crescut anul acesta, principalul motor al creşterii fiind acordarea acestor voucherele de vacanţă care se pot folosi doar pe teritoriul României.

De asemenea, acordarea voucherelor de vacanţă a scos la lumină, din economia neagră,  spaţii de cazare. Am avut cereri pentru autorizaţii ale unităţilor de cazare în creştere în medie cu aproximativ 10% faţă de anul trecut. Recordul a fost înregistrat în judeţul Maramureş, în luna mai a anului 2018, raportat la aceeaşi lună a anului 2017, cu o creştere de 600%.

Pentru că este o măsură care şi-a dovedit eficacitatea, Guvernul a luat decizia ca voucherele de vacanţă să fie acordate şi anii viitori”, a declarat ministrul Turismului.

De asemenea, Trif a vorbit despre extinderea cotei TVA de 5% pentru întreg sectorul de turism şi eliminarea redevenţelor pentru utilizarea apelor geotermale şi  apei minerale naturale utilizate pentru consumul publicului.
 
Noua Lege a turismului va actualiza legislaţia din domeniu, care are o vechime de 20 de ani şi care va reduce numărul actelor normative din domeniu şi va simplifica procedurile pentru mediul privat.
 
Printre principalele prevederi ale noii legi se numără crearea organizaţiilor de management al destinaţiilor, crearea unui sistem informatic de evidenţă a activităţii de turism din România, care să ofere date clare, în timp real despre domeniu, transferul de competenţe de la nivel central la nivel local, dar şi includerea dreptului de preferinţă a hotelierilor care vor avea prioritate la închirierea de plaje pe litoral dacă au spaţii de cazare cu deschidere la plajă.