Bogdan Aurescu, la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei: Soluţionarea conflictelor prelungite din Marea Neagră, o prioritate pentru România
Vizualizari:

Bogdan Aurescu, la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei: Soluţionarea conflictelor prelungite din Marea Neagră, o prioritate pentru România

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis vineri, în cadrul reuniunii Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, că soluţionarea conflictelor prelungite din Marea Neagră reprezintă o prioritate pentru România.

Şeful diplomaţiei române a participat la cea de-a 131-a reuniune a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei (CoE), organizată în sistem videoconferinţă sub mandatul Germaniei, care a asigurat până în prezent Preşedinţia-în-exerciţiu a organizaţiei. Reuniunea a marcat şi transferul Preşedinţiei Comitetului Miniştrilor de la Germania la Ungaria, care va asigura exercitarea acesteia în perioada mai – noiembrie 2021.

Discuţiile miniştrilor de externe s-au concentrat asupra dosarelor de actualitate la nivelul Consiliului Europei, încercându-se identificarea unor soluţii cu privire la principalele provocări ale contextului internaţional aflate în competenţa organizaţiei de la Strasbourg, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul activ al României pentru eficientizarea multilateralismului şi întărirea rezilienţei strategice pe baza valorilor democratice, precum şi a dreptului internaţional. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea constituirii, pentru un viitor durabil, a unui spaţiu juridic european comun, bazat pe principiile statului de drept.
 

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat, totodată, susţinerea pentru eforturile menite să descurajeze orice tip de propagandă în favoarea ideologiilor extremiste şi a mesajelor instigatoare la ură. În acest context, demnitarul român a informat Consiliul Europei şi statele membre despre adoptarea recentă de către Guvernul României a primei Strategii naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursurilor de urăarătând că strategia prevede un mecanism interinstituţional complex, care va conduce la o mai bună abordare a radicalizării şi a manifestărilor generatoare de ură.

De asemenea, ministrul român de eterne s-a referit la provocările aduse de dezvoltarea noilor tehnologii, inclusiv a inteligenţei artificiale, care trebuie să aibă loc cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a standardelor etice.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat intrarea în vigoare a Protocolului nr. 15 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a exprimat speranţa că aderarea UE la Convenţie va avea loc cât mai curând.  

În ceea ce priveşte conflictele prelungite din Marea Neagră, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat că soluţionarea acestora reprezintă o prioritate pentru România. Astfel, a subliniat necesitatea reluării dialogului politic în vederea identificării unor soluţii paşnice bazate pe principiile dreptului internaţional şi respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale statelor vizate.

Încetarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre este o prioritate majoră pentru România şi susţinem în mod vocal implicarea activă a tuturor forurilor multilaterale relevante pentru a găsi instrumentele potrivite pentru a facilita rezolvarea acestora. Suntem un susţinător constant al principiului soluţionării paşnice a conflictelor, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu respectul cuvenit pentru integritatea teritorială şi suveranitatea statelor implicate, în cadrul graniţelor lor recunoscute la nivel internaţional”, a transmis Aurescu.

Secretarul General al organizaţiei a prezentat obiectivele conţinute în Cadrul Strategicrespectiv viziunea sa privind priorităţile asupra cărora ar trebui să se concentreze Consiliul Europei în următorii patru ani, în vederea valorificării unui sistem capabil să răspundă provocărilor emergente la nivel paneuropean. Intervenţiile miniştrilor de externe au evidenţiat inclusiv necesitatea identificării unor căi de acţiune pentru eficientizarea organizaţiei, prin coordonarea şi consolidarea cooperării între statele membre şi partenere în vederea implementării programelor menite să promoveze standardele CoE.

Agenda de discuţii a mai inclus: drepturile omului în era digitală; Raportul anual al Secretarului General al CoE cu privire la drepturile omului, statul de drept şi democraţia în Europa; conflicte şi crize în Europa; garantarea eficacităţii pe termen lung a sistemului Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului; cooperarea dintre CoE şi UE.


 

Similare
RECOMANDĂRI