Basarabenii, în topul turiştilor care vizitează România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Basarabenii, în topul turiştilor care vizitează România

Peste 1,2 milioane de turişti străini au venit în România în primele şase luni din acest an, în creştere cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Cei mai mulţi sunt din Germania, Israel şi Italia. Surpriza în top zece o reprezintă cetăţenii din Republica Moldova.

Cei peste 1,2 milioane de turişti străini au cheltuit în prima jumătate din acest an 2,65 miliarde de lei pe sejurul în România, cu 111,5 milioane de lei mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele INS consultate de ECONOMICA.NET. 

Ponderea cea mai mare din aceşti bani a fost cheltuită în scop de afaceri: 1,63 miliarde de lei. Pe vacanţe, străinii au cheltuit puţin peste un miliard de lei. 

Iar în topul turiştilor care au vizitat România sunt germanii, urmaţi de israelieni şi italieni. A crescut şi numărul turiştilor din Franţa, SUA, Marea Britanie. 

Numărul cetăţenilor din Republica Moldova care au vizitat România a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele INSTotuşi, numărul lor ar putea fi şi mai mare, şi asta pentru că mulţi dintre ei au şi cetăţenie română. 

Stanislav Rusu, directorul general al Agenţiei Turismului din Republica Moldova spune că România devine mai atractivă pentru că îşi diversifică oferta turistică. 

„Pe lângă tradiţionalul sejur la munte de sărbători, cetăţenii din Republica Moldova preferă staţiunile balneo, vacanţe de aventură, zona Maramureşului, Delta, dar şi tururi de oraşe. De asemenea, zona ucraineană a devenit mai puţin populară din motivul securităţii", a declarat Stanislav Rusu. 

Despre preţuri, oficialul moldovean spune că sunt acceptabile, dar mai trebuie lucrat la raportul calitate-preţ în ceea ce priveşte sejururile pe litoral. 

„Opinia mea este că trebuie să ne unim eforturile pentru oferte mixte, în special pentru turiştii din Asia şi Orientul Mijlociu. Noi am facilitat regimul de vize pentru unii dintre aceştia. Iar la lucrările adunării generale ale Organizaţiei Mondiale a Turismului am discutat cu ministrul Dobre pe acest subiect. În curând vom veni cu oferte tentante pentru cetăţenii Chinei, Japoniei, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Ofertele mixte vor fi bazate pe Drumul Vinului, fortăreţele medievale şi Drumul mănăstirilor", a mai declarat Rusu. 

La capitolul cheltuieli, cei mai mulţi bani au fost lăsaţi de israelieni. Aceştia au cheltuit 66,21 milioane de euro, cu 15 milioane de euro mai puţin decât în prima jumătate a anului trecut. Pe locul doi se află germanii, care au cheltuit 62,7 milioane de euro, urmaţi de italieni, cu 50,18 milioane de euro şi britanici, cu 40,6 milioane de euro. 

Similare