Romania La Zi

Barometrul de Securitate a României: Românii se bazează pe NATO şi SUA în cazul unei agresiuni armate

post-img

Criza economică, corupţia şi educaţia reprezintă principalele ameninţări la adresa României, arată datele unui Barometru de securitate realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, care relevă că în cazul unei agresiuni militare externe, românii se bazează pe NATO şi SUA, 43% dintre cetăţenii ţării noastre considerând că România este mai siguranţă ca oricând după aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Potrivit barometrului, Uniunea Europeană este principala garanţie pentru securitate şi ordine în Europa, iar din punct de vedere economic este mai bine să fim membri ai Uniunii, decât în afara ei, arată Barometrul, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Potrivit răspunsurilor, majoritatea românilor cred că UE nu va fi niciodată o putere globală.

Mai mult, 43% dintre români cred că ţara noastră este mai în siguranţă decât oricând în istorie după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranţă a fost atins în perioada Războiului Rece.

Actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al păcii, spre deosebire de Donald Trump, imaginat mai degrabă ca om al războiului (56,3%). Prin comparaţie, doar 33,3% îl văd pe preşedintele rus, Vladimir Putin, mai degrabă om al păcii, şi doar 37,6% pe cel chinez, Xi Jinping.

În condiţii obişnuite, românii tind să recomande ţării noastre o poziţie precaută în relaţiile internaţionale: 36,6% cred că trebuie să fim la fel de apropiaţi de UE ca şi de SUA; 31,1% cred că alianţa cu UE şi SUA trebuie să nu ne ducă la neînţelegeri cu alte state. 23,6% sunt pro-europeni fermi, 6,9% sunt pro-americani fermi.

NATO (66,3%) şi SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulţi români (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reţinut că întrebarea avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depăşeşte 100%.

România ar trebui să fie la fel de apropiată de SUA şi UE spun 36,6% din cei care au răspuns, iar 31,1% spun că România ar trebui să fie mai degrabă atentă ca apropierea de cele două să nu ducă la “tensiuni cu alte state”.

În privinţa dotării armatei, 83,4% dintre respondenţi spun că producătorii de arme ar trebui să fabrice în România armele pe care le cumpără Armata României.

Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române au lansat Barometrul de Securitate a României, ediţia aprilie 2021.

Barometrul de Securitate a României, ediţia aprilie 2021, a fost realizat cu sprijinul AstraZeneca, DAMEN, Lockheed Martin şi analizează percepţiile românilor în 7 capitole distincte: Securitate naţională şi globală, Relaţii Internaţionale, Relaţiile cu Republica Moldova, Percepţii ale Ameninţărilor, Relaţii Interetnice, Industria de Apărare, Pandemia.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 în Bucureşti şi în toate judeţele României pe baza unui chestionar telefonic.