Romania La Zi

Barometrul de Securitate a României, partea a treia. UE este văzută ca o garanţie a democraţiei, prosperităţii şi a libertăţii de mişcare

post-img

UE reprezintă o garanţie a democraţiei, chiar dacă nu va deveni o putere globală, pandemia, criza economica şi corupţia sunt cele mai mari ameninţări la adresa României, iar producţia de armament pentru armata română ar trebui sa fie locală.

Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi cu sprijinul Astra Zeneca, DAMEN, Lockheed Martin, au lansat Barometrul de Securitate a României, ediţia aprilie 2021.

Conform datelor culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 în Bucureşti şi în toate judeţele României, pe baza unui chestionar telefonic, UE este văzută ca o garanţie a democraţiei, prosperităţii şi a libertăţii de mişcare, desi 70% din respondenţi consideră că UE nu va deveni o putere globală, puterea aparţinând mai degrabă statelor independente din Uniune.

Criza economică şi pandemia sunt de departe văzute drept cele mai mari ameninţări la adresa UE, urmate la mare distanţă de grupările islamiste radicale, migraţia din afara UE, certurile dintre statele membre şi Rusia.

Cele mai importante ameninţări la adresa ţării noastre sunt, în ordine: criza, corupţia, lipsa de educaţie, pandemia, scăderea populaţiei, clanurile interlope, Rusia, partidele extremiste, eventualele certuri cu ţările vecine.

In ceea ce priveşte apărarea, 83,4% sunt adepţii producerii în ţară, chiar de către companii străine, a armamentului pentru armata română.

80 % din respondenţi consideră că industria navală şi producţia de nave militare sunt industrii strategice; iar statul trebuie să sprijine această industrie.

Barometrul complet este disponibil aici.

Percepţii ale ameninţărilor

Cei mai mulţi români văd un viitor multipolar (cu mai multe puteri concurente) pentru sistemul internaţional (58,9%), în timp ce 12% văd în viitor un sistem dominat de SUA şi 11% un viitor împărţit între SUA şi China.

Criza economică şi pandemia sunt de departe văzute drept cele mai mari ameninţări la adresa UE, urmate la mare distanţă de grupările islamiste radicale, migraţia din afara UE, certurile dintre statele membre şi Rusia. Cele mai importante ameninţări la adresa ţării noastre sunt, în ordine: criza, corupţia, lipsa de educaţie, pandemia, scăderea populaţiei, clanurile interlope, abia apoi Rusia, partidele extremiste, eventualele certuri cu ţările vecine.

21,4% dintre români cred ferm că există pericolul ca UE să dispară într-un viitor apropiat. Altfel, percepţia Uniunii Europene este foarte pozitivă, ea fiind văzută ca o garanţie a democraţiei, a prosperităţii şi bază a libertăţii de mişcare. 70% dintre români cred însă că UE nu va fi niciodată o putere globală, ei asociind probabil statutul de putere mai degrabă cu state individuale din interiorul UE decât cu construcţia instituţională a Uniunii.

Înzestrarea militară şi industria de apărare

83,4% dintre români sunt adepţii producerii în ţară, chiar de către companii străine, a armamentului pe care îl cumpărăm pentru armata română.

89% consideră că este important sau foarte important să avem producţie de armament în ţară.

80% şi peste din public are aceeaşi părere despre industria navală şi producţia de nave militare: sunt industrii strategice; navele trebuie produse în ţară; statul trebuie să sprijine această industrie.