Banca Europeană de Investiţii sprijină reabilitarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare din judeţul Alba
Sursa foto:Contzilla.ro Vizualizari:

Banca Europeană de Investiţii sprijină reabilitarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare din judeţul Alba

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă un împrumut de 12 milioane de euro, în completarea fondurilor alocate prin politica de coeziune, Societăţii Regionale de Apă a judeţului Alba pentru a finanţa îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare pentru circa 332.000 de cetăţeni din judeţul Alba, România. Această tranzacţie este sprijinită de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa, numit şi „Planul Juncker”.

Acest proiect, cu un cost total preconizat de 114 milioane de euro, include reabilitarea unui punct de captare a apei, prelungirea reţelei de apă cu 55 km, precum şi extinderea şi reabilitarea a 115 km de conducte de aducţiune şi a două staţii de epurare. În plus, reţeaua de canalizare din regiune va fi prelungită cu 100 km. În sfârşit, investiţia va ajuta la renovarea a 49 de staţii de pompare şi la construcţia a două staţii de epurare noi.

Reabilitarea principalelor conducte de aducţiune şi de canalizare va reduce scurgerile şi infiltrările şi va spori eficienţa energetică a sistemelor, contribuind astfel şi la atenuarea schimbărilor climatice.

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Mă bucur să anunţ că sprijinim şi noi acest proiect, care va îmbunătăţi considerabil calitatea serviciilor de alimentare cu apă din judeţul Alba şi care este prima operaţiune din sectorul public din România sprijinită de Planul Juncker. Lucrările corespunzătoare vor avea un efect semnificativ asupra sănătăţii publice a oamenilor şi, în plus, vor face infrastructura locală de alimentare cu apă mai eficientă din perspectiva costurilor şi mai ecologică”.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat la rândul său: „A avea apă potabilă de calitate în fiecare locuinţă nu ar trebui să fie un lux, ci o normalitate pentru toată lumea, pretutindeni în Europa. Acest acord din cadrul Planului Juncker ne arată care este valoarea adăugată reală a UE, prin investiţiile sale în protecţia mediului şi în îmbunătăţirea sănătăţii şi vieţii de zi cu zi a cetăţenilor noştri”.

Directorul general al Societăţii Judeţene de Apă Alba, Cornel Ştefan Bardan, a adăugat: „Împrumutul de 12 milioane de euro acordat de BEI operatorului regional Alba din domeniul apelor — primul împrumut cu garanţii FEIS acordat unui serviciu public din România în cadrul Planului Juncker — va contribui la cofinanţarea, cu costuri rezonabile, a unui proiect major, în valoare de 114 milioane euro, prin care judeţul Alba va reuşi să se conformeze directivelor UE din domeniul apei şi al apelor uzate”.

Similare
RECOMANDĂRI