Austria o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului european
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Austria o va susţine pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Parchetului european

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a întâmpinat vineri dimineaţă, la Palatul Parlamentului, pe miniştrii de Justiţie din Uniunea Europeană, care participă la o reuniune informală, eveniment circumscris Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Joi s-au reunit miniştrii de Interne, într-o întâlnire prezidată de ministrul Carmen Dan.

O declaraţie foarte importantă a făcut înainte de debutul reuniunii ministrul de Justiţie din Austria, Josef Moser.

El a declarat, răspunzând unei întrebări a Televiziunii publice austriece, că în Comisia Coreper din cadrul Consiliului Uniunii Europene, Austria va vota în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului european,  a precizat Alexandru Costache, jurnalist Ştirile TVR.

La reuniunea de astăzi participă comisarul european pe Justiţie, miniştrii Justiţiei, experţi din domeniul justiţiei din fiecare ţară membră a Uniunii Europene.

Potrivit ministrului Tudorel Toader, agenda discuţiei este concentrată pe consolidarea garanţiilor statului de drept, consolidarea spaţiului de  libertate, securitate şi justiţie.

"Avem astăzi, toată ziua, 3 teme mari, pe care le vom dezbate, şi anume: modalităţile de cooperare, de evoluţie, în domeniul justiţiei civile şi comerciale, în al doilea rând probele electronice şi garantarea drepturilor, libertăţilor fundamentale, protecţia persoanei faţă de infracţionalitatea cibernetică şi, în al treilea rând, evoluţia cooperării judiciare în materie penală", a subliniat ministrul Justiţiei.

"Noi ce dorim? Ca să avansăm discuţiile şi dialogurile şi negocierile, că va fi pe consens, că va fi pe majoritate, în cele 15 dosare legislative, non-legislative pe care le-am preluat de la Preşedinţia Austriei. Ne dorim o bună colaborare cu toate ţările membre, o bună colaborare în cadrul trio-ului cu Finlanda şi Croaţia, care ne vor succeda la Preşedinţie, şi ne dorim ca, la finalul mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii, dar eu vorbesc acum de Consiliul JAI, să putem privi în urmă, să putem spera, să putem spune că ne-am îndeplinit misiunea pe care o avem la Preşedinţia Consiliului JAI, că am contribuit la armonizarea legislaţiei în spaţiul european, că am contribuit la ridicarea standardelor de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, că am facilitat cooperarea judiciară în spaţiul european şi nu numai, că am facilitat cooperarea economică, culturală, socială din spaţiul european, că am contribuit la îmbunătăţirea vieţii cetăţeanului european în general şi, sigur, şi cetăţeanul român, care este un cetăţean european", a adăugat Tudorel Toader.      

Similare
RECOMANDĂRI