Romania La Zi

Astăzi este marcată Ziua NATO în România. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj

post-img

Ziua NATO în România este marcată în prima duminică a lunii aprilie. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei NATO.

"În urmă cu 71 de ani, având ca fundament valorile comune ale libertăţii, democraţiei şi statului de drept, ţări de pe ambele ţărmuri ale Atlanticului au pus bazele unui proiect ambiţios, fără precedent. Statele fondatoare ale Alianţei şi-au asumat astfel responsabilitatea şi indivizibilitatea securităţii euroatlantice.NATO a dovedit de-a lungul timpului şi capacitatea extraordinară de a se adapta şi de a evolua, caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care se confruntă atât cu ameninţări clasice, cât şi hibride, provenind din multiple direcţii strategice. Alianţa Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securităţii la nivel regional şi global şi a creat condiţiile pentru complementaritatea activităţilor desfăşurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun pentru cele două organizaţii internaţionale. Relaţia transatlantică reprezintă un element esenţial de susţinere a solidarităţii şi coeziunii aliate", se spune în mesajul semnat de către preşedintele României.

El a menţionat că NATO a depus eforturi consistente în ultimii ani pentru creşterea rezilienţei Aliaţilor, inclusiv în domeniul sănătăţii. ""Ţara noastră va continua să acţioneze coerent şi convergent, împreună cu ceilalţi Aliaţi, pentru ca organizaţia la care am aderat în anul 2004 să fie în continuare puternică şi de succes. România este un Aliat activ care acţionează cu hotărâre şi eficient pentru creşterea credibilităţii strategice în cadrul NATO şi promovarea profilului României ca pilon de stabilitate şi securitate pe flancul estic, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianţă. România va continua să acţioneze cu determinare şi responsabilitate pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, mai ales pe flancul estic, susţinând necesitatea unei prezenţe aliate robuste la Marea Neagră. Concomitent, ţara noastră îşi va îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO în Orientul Mijlociu. Fără îndoială, criza profundă provocată de pandemia cu noul coronavirus va fi un test de anduranţă şi pentru NATO, care va trebui să dea dovadă de coeziune şi rezilienţă sporită, în beneficiul statelor membre şi al securităţii globale.Nevoia unei Alianţe Nord-Atlantice puternice, unite şi eficiente este astăzi mai mare decât oricând", se mai spune în mesajul semnat de către preşedinte României.

Şi premierul României, Ludovic Orban, a transmis un mesaj cu această ocazie.

"De câteva săptămâni, noul coronavirus curmă zilnic mii de vieţi în întreaga lume, iar ţările afectate fac eforturi dramatice pentru a opri pandemia. Omenirea s-a văzut angrenată pe neaşteptate într-o luptă aproape inegală, cu un inamic invizibil şi imprevizibil, care necesită din partea noastră o acţiune rapidă, coordonată şi eficientă, pentru a salva vieţi şi pentru a limita efectele economice şi sociale ale pandemiei. Eforturilor civile desfăşurate de ţările afectate li s-au alăturat acţiunile Alianţei Nord-Atlantice de aprovizionare cu materiale şi echipamente sanitare şi economice esenţiale, iar România a beneficiat deja de un astfel de ajutor", se precizează în mesaj.

Premierul Orban salută sprijinul oferit şi disponibilitatea exprimată de NATO de a ajuta în continuare statele membre şi statele partenere cu logistică, expertiză şi personal medical, declarându-se încurajat de aprecierea exprimată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru măsurile pe care România le-a implementat până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus.

"Astăzi, după 16 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a devenit un pilon de stabilitate în regiune, iar calitatea de membru al NATO reprezintă pentru noi cea mai puternică garanţie de securitate. Alianţa a ajuns luna trecută la un număr de 30 de state membre, cărora aşteaptă să li se alăture şi alte ţări, o confirmare în plus a credibilităţii NATO. Provocarea actuală la nivelul Alianţei este de a nu lăsa criza sanitară provocată de coronavirus să se transforme într-un risc de securitate suplimentar celor deja existente şi de a combate dezinformările legate de pandemie. Vom fi alături de aliaţii noştri euro-atlantici în această luptă pentru viaţă şi securitate", se mai arată în mesaj.